tisdag 9 november 2010

Glöm reflexvästar, använd positionsljus och sakta ner!


Jag gillar Reelight, en batterifri och sladdlös lampa som sitter direkt på cykelns hjulaxel.

Det här med reflexer och reflexvästar har spårat ur. Fyra aktuella artiklar i media pratar om hur fotgängare borde ha reflexer och reflexvästar, men ingen av dem nämner att bilister bore sakta ner och se sig för. I två av artiklarna (GP & DN) beskrivs även upplysta stadsgator, medan i två andra skiljs inte mellan mörka skogsvägar och upplysta stadsgator. Andemeningen är att fotgängare ska se ut som neonskyltar hela tiden.

Det är som sagt överdrivet och fotgängare måste få använda vilka kläder de vill. Bilisterna måste anpassa sig till detta, inte tvärtom.

Det finns två sätt att klara det, det ena är att minska farten till max 30 och det andra är att motortrafikanterna begränsar sig till de svagare positionsljusen eller parkeringsljusen. Det minskar maskeringseffekten, det vill säga att fotgängare syns sämre när de har andra bilisters strålkastare bakom sig. Effekten blir ännu större på regnvåt asfalt.

GP: Du är osynlig i höstmörkret
SvD: Hälften av svenska föräldrar struntar i reflex
Ekot: Allt fler använder reflexväst på mörka vägar
DN: Tonåringarna syns inte i trafiken (artikeln borttagen)
Varannan tonåring syns inte i trafiken

AvD gegen Tagfahrlicht

Se också Trafiksäkerhet för vem? - Ecoprofile

2 kommentarer:

Anonym sa...

Suktat länge efter reelight men inte känt mig bekväm av att ha dem nere vid hjulfästet. Som tur är har dem kommit med flera versioner för att kunna fästa på cykelkorg, sadelstolpe m.m. Har nyligen satt på dem (pakethållaren bak och vid styrröret fram) och dem funkar bra. Slipper oroa mig för batterierna är slut. Använder dock en stark batterilampa där fram vid behov.
Anders

Christian sa...

Intressant, jag har inte tänkt på det på det sättet.