onsdag 15 september 2010

Minkfarmer ovärdiga ett civiliserat samhälle

Observera att inlägget skrevs några timmar innan det nya avslöjandet.


Upprörande fotodokumentation från Djurrättsalliansen. Fotot föreställer Jordbruksminister Eskil Erlandsson, centerpartiet.

Inför valet 2006 fanns hos de rödgröna ett förslag om att genom skärpta regler avveckla uppfödningen av minkar i Sverige. Jordbruksministern har haft fyra år på sig men inte gjort något åt saken, inte ens efter de morbida bilderna som kom ut i media i somras. Minkfarmarnas vänner menar att man inte kan stänga ner verksamheten i Sverige eftersom jobben då flyttar utomlands. Det stämmer inte riktigt eftersom flera andra länder redan gått före. Pälsfarmar är redan förbjudna eller avvecklade i England, Irland, Kroatien, Schweiz och Österrike.

Dessutom kan man inte ha vilka jobb som helst. Teoretiskt sett kan man inrätta myndigheten för att slå små barn och säga att om vi inte slår barnen här, så kommer de elaka gubbarna bara flytta till andra länder och slå barnen där istället. Det håller inte.

Så i år gör jag mitt för att rösta bort den borgerliga alliansen. Minkfarmarna måste avvecklas. Vår egen värdighet kräver det.

sv.wikipedia.org/wiki/Pälsdjursuppfödning

Djurens Rätt polisanmäler minkfarmer
Organisationen Djurens Rätt har idag polisanmält de farmer som efter Djurrättsalliansens avslöjande fått besök av länsstyrelserna. Länsstyrelsernas rapporter avslöjar allvarliga brister, som helt har förbisetts av Jordbruksverket.

- Trots att allvarliga lagbrott har upptäckts vid inspektionerna har varken länsstyrelserna eller Jordbruksverket för avsikt att gå vidare och göra en rättssak av det här. Det är därför Djurens Rätt nu väljer att gå in och anmäla, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande.

Svenska Dagbladet Brännpunkt. Valfrågan som snabbt begravdes
Efter avslöjandet om vanvård på landets minkfarmer slog Jordbruksverket politiskt följe med regeringen. Det är stötande att en myndighet på detta sätt hjälpte till att få frågan ur världen i valrörelsen, skriver debattören JESÚS ALCALÁ.

Expressens ledarblogg: Det ligger en mink begraven
Eskil lovade förstås "kraftfulla åtgärder". Några sådana kom inte.

Fria Tidningen. MP anmäler jordbruksministern
I måndags lämnade Miljöpartiet in en KU-anmälan mot jordbruksminister Eskil Erlandsson. Anledningen är att han anklagas för att, tillsammans med Jordbruksverket, medvetet har tystat ned avslöjandet om vanvård på landets minkfarmer.

Fria Tidningen. Tyst demo i pälsindustrins hjärta
På lördagen deltog ungefär 450 personer i en tyst pälsdjursdemonstration i Sölvesborg, där hälften av landets minkfarmer ligger. Camilla Björkbom, ordförande i Djurens rätt, tycker det är viktigt att fortsätta uppmärksamma frågan om ett förbud.

Inga kommentarer: