torsdag 18 oktober 2018

När det går inflation i blinkande ljus


Nyligen stannade en ambulans nära cykelbanan utan att använda blåljus, medan ambulanspersonalen vårdade en person på cykelbananan. Personalen klagade på att cyklisterna körde för fort och för nära. Hela historien kan läsas på Cyklistbloggen.

Denna historia tycker jag visar att

1. Blåljusfordon ska under utryckning blinka och synas jättemycket. Personalen kan gärna ha reflexväst på under utryckning, för att signalera till övriga att de gör något viktigt.

2. Övriga trafikanter ska ha mer dämpad belysning. De bör undvika blinkande lampor och reflexväst i onödan. Det gäller även cyklister.

Det talas alltför ofta om att cyklister måste "göra sig synliga". Men det är fullt tillräckligt med lagenliga lysen och reflexer på cykeln för att cyklisten ska bli synlig. Räcker inte detta så är föraren ouppmärksam, och lampor kommer inte väcka denne.

Ibland uppmanas cyklister att ta på sig reflexväst. För något decennium sedan sen var det bara vissa säkerhetspersonal som bar reflexväst, så man såg direkt vilka de var. Kanske hade det varit värdefullt för den aktuella ambulanspersonalen att ha ett plagg som direkt utmärker dem som blåljuspersonal.

En del cyklister har blinkande bakljus för att dra till sig uppmärksamhet. Man kan fundera på om det gått så mycket inflation i blinkande lampor att inte ens ambulanspersonal tar dem på allvar längre?

Efter flera dödsfall bland brandmän som röjer upp efter bilkrockar har Räddningstjänsten bestämt att använda ännu mer personal och avspärrningar vid utryckningar. Det kan ses som ett exempel på att blåljus och blinkande lampor har tappat i värde hos en del trafikanter, som slutat bry sig.

Kanske skulle trafikanterna ha mer respekt för blinkande lampor och reflexvästar om de användes mer sparsamt, bara när det verkligen gäller?

Sakta in när du ser folk i cykelbanan. Cyklistbloggen
Jag har efteråt förstått att många inte såg oss eller inte tänkte att det var en olycka då vi inte hade blåljusen på.

https://twitter.com/Skroink/status/1049927558735810560

Räddningstjänsten agerar efter dödsolyckor. P4 Kristianstad
För tre veckor sedan omkom en brandman under en räddningsinsats efter en trafikolycka på E4:an i Örkelljunga - en av tre liknande dödsolyckor på kort tid.

Reflexhysteri: därför är det dåligt. Eriks blogg
Cyklister kan aldrig vinna en kapprustning mot bilister.

Inga kommentarer: