söndag 4 maj 2014

Cyklister som väljer bort cykelbananKan vi bara kopiera Köpenhamn? Nej. Det vore för enkelt. Foto © Mikael Colville-Andersen/Copenhagenize

Som cykelkramare tycker jag det är viktigt med cykelbanor. Men jag känner mig kluven eftersom många cykelbanor är så dåliga, även nybyggda. Linjeföringen är alldeles för dålig. Asfalten är sällan slät även när den är nylagd. De är för smala och delas med fotgängare. Man måste sakta ner eller stanna där småvägar och utfarter korsar cykelbanan, men där bilister på "bilvägen" självklart bara blåser förbi.

Så det är trevligare att cykla på bilvägen istället. Ett under av smidig linjeföring och slät asfalt. Självklart tillräckligt brett och alla ser sig för helt naturligt innan de korsar eller svänger in på vägen. Wow, det är som första klass!

För de som bygger cykelbanor verkar det som att maskinernas storlek är omvänt relaterad till byggets kvalitet. Du tror väl inte att den där stora gula maskinen kan lägga slät asfalt eller!!

Nästan alla bilister är snälla mot mig, trots att jag cyklar på "deras" väg. Tänk om de som bygger cykelbanorna var lika trevliga. Det vore nåt!

Så här länkar jag till några som tycker som jag. Ibland väljer vi bilvägen för att det funkar bättre att cykla där.

Varför cyklar cyklisterna på vägen istället för på cykelbanan? Cyklistbloggen

Slutar att vara laglydig. Cykelliberalen
Tänk om jag när jag kör bil på en huvudled skulle behöva stanna till vid varje anslutande väg för att jag inte kan vara säker på att bilisten stannar. Det gör jag naturligtvis inte utan litar på att bilisterna följer reglerna.

Den sämsta sorten
Det var ingen biltrafik att tala om och efter en kort stund så insåg jag att cykelbanan, som så ofta, mest var en fara för mig kring korsningarna.

Inga kommentarer: