tisdag 31 december 2013

Otrendigt att använda bilhjälm


Här är en artikel från Sveriges Radio om hjälmar:
Otrendigt att använda cykelhjälm. Sveriges Radio Jönköping

Jag tyckte den behövde förbättras lite så här följer min version:

Otrendigt att använda bilhjälm

Det är otrendigt att använda bilhjälm. Bara hälften av vuxna över 18 år använder hjälm när de är ute och kör bil.

Trots att det är lag på det och att de flesta vet att en bilhjälm kan rädda liv, så är det ute att ta på sig bilhjälm.

– Man slutar för att alla andra gör det. Det är grupptrycket och att det inte är coolt, förklarar några tanter.

Knappt hälften av alla vuxna använder hjälm när de är ute och kör bil. Det visar statistik från Nationalförening för Trafiksäkerhetens Främjande, NTF, som är ute och gör mätningar i länets kommuner just nu.

– Visst är det hemskt. Det blir så fruktansvärt fula skador om man skulle krocka, säger Eleonor Franklin, informatör på NTF.

Enligt Trafikverket skadas nära tio bilister varje dag så illa att de behöver läggas in på sjukhus minst ett dygn. Trots det är det bara 51 procent av vuxna över 18 år som använder bilhjälm, visar förra årets statistik från NTF.

– NTF har märkt en stor trendminskning på användandet av bilhjälm. När man fyller 18 brukar man sluta använda bilhjälm. Då är det väl inte är lika häftigt längre, förklarar Eleonor Franklin.

Gästbloggare Erik Sandblom: ”Bilbranschen pratar cykelhjälm men tiger om bilhjälm”

2 kommentarer:

Peter pop sa...


Dum jämförelse, bilar har ett skyddande skal, huvudet är ömtåligt. OM bilen skulle volta och taket tryckas in så hjälper inga biolhjälmar i världen, då krävs störtbåge. Jämför hellre med bilbältet som alla självklart använder idag.

Erik Sandblom sa...

Hej Anonym, tack för dina kommentarer som du postar under olika alias den 18 maj under olika inlägg i denna blogg.

Den bästa försäkringen är att cykla, för cyklister lever längre och har lägre sjukfrånvaro. Det beror på att nyttan av motion är mycket större än risken att skada sig. Se wikipedia -> cykel.

Och visst kan hjälmsnack göra att folk tar bilen eller bussen istället. Frisyren är viktig ibland, det är därför vi har frisörer. Vi ska göra det lättare att cykla, inte mer komplicerat! Jag vill inte att cykling ska bli lika marginaliserat som moped, mc och ridning, som används vid mindre än tre procent av resorna i Sverige och där hjälm krävs. Och visst är bilhjälm minst lika vettigt som cykelhjälm, för bilister får flest vårddygn för skallskada. Källa VTI, Trafikskador enligt patientstatistik.