söndag 11 december 2011

Måste det vara rätt att slå?


Man kramas inte för att det är rätt utan för att man känner för det. Foto Marc van Woudenberg/Amsterdamize

"Kvinnans fel att hon blir misshandlad" - Ekot
– Jag var lite förvånad över att det fortfarande anses att det inte är på vårt bord att reda ut orsakerna till kvinnornas skador, och att man fortfarande tycker att kvinnors beteende på något sett ger en man rätt att slå, säger Maaret Castrén.

Jag fattar inte riktigt det här med att skulle vara rätt att slå. Vem bryr sig om sånt tjafs när man är på väg att klippa till nån? När man slår någon tänker man på sin höjd "nu när jag jävligt förbannad, PANG!" Sen kanske man försöker rättfärdiga det i efterhand, men det är en annan sak.

Att man lyfter frågan om det skulle vara rätt tycker jag tyder på en fixering vid skuldfrågan. Att skuldbelägga kan förstås ha sin plats, men det är inte ett sätt att lösa problem eller förstå hur de uppkommer.

Det kanske blir enklare att förstå om man ser på motsatsen krama-slå. Man kramar inte någon för att det är rätt, även om det kanske är rätt att kramas. Man kramar någon för att man känner för det.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Förstår inte riktigt vad du menar? I den här artikeln så problematiserar man ju samhälles bemötande av våldet, och att samhället, i detta fall vården, genom att inte reagera/fråga om våld och genom att tycka att det är kvinnors fel, per defintition menar att våldet är rätt. De är ju inte nere på individnivå? Men i övrigt kan jag instämma, visst är det så att om en individ slår så tänker den inte först innan om det är rätt eller inte, men det betyder ju inte att samhället inte ska reagera mot våldet och mena att det inte var rätt och riktigt att göra så.

Erik Sandblom sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Erik Sandblom sa...

Jag håller med dig om att samhället ska reagera, det är bara formuleringen jag tänker på: "ger en man rätt att slå". Jag tycker nog man är nere på individnivå då eftersom man försöker sig på en förklaring till en persons beteende, ungefär som att jag slår någon för att jag har fyllt i ett ansökningsformulär i tre exemplar och därmed fått rätten att slå någon.

Kanske var det en tanklös formulering, men eftersom hon är professor i ämnet så tror jag inte det.

Anonym sa...

Jag förstår din poäng men visst finns det "rätt" och "fel" även på individnivå. Du kramar inte främlingar eftersom det inte känns "rätt". Du klipper inte till en stöddig gängmedlem eftersom det inte känns "rätt".