måndag 10 oktober 2011

Öppen källkod bär Apples framgångar


Såhär snyggt är det med öppen källkod!

Richard Stallman är en kändis inom datavärlden. Han gillar öppen källkod, men inte Apple eller Steve Jobs. Öppen källkod betyder att man har tillgång till ett dataprogram:s DNA och kan ändra programmets funktionssätt. Det är inte bara nördigt utan demokratiskt också. Det ger den enskilde användaren lika mycket makt över apparaterna som storföretagen som säljer dem.

Nu säger Richard Stallman att Apple och dess bortgångne VD Steve Jobs är dumma för att Apples produkter är för slutna. Har man skrivit ett program till iPad, iPhone eller iPod så får man inte sprida det till andra utan Apples godkännande. Apple menar att det behövs för kvalitetssäkringen, men Richard Stallman gillar det inte.

Det många missar här är att grundfunktionerna som bär upp Apples produkter är just öppen källkod och att Richard Stallman förmodligen har skrivit lite på dem. Apples webbläsare och operativsystet Darwin är öppna precis som Linux och GNU. Google har samma modell och har släppt sitt operativsystem Android för mobiltelefoner fritt som öppen källkod.

Annan kritik mot Apple gäller kopieringsskyddet som tidigare fanns i musiken man köper på iTunes. Men nu har det tagits bort så man kan kopiera den köpta musiken som man själv finner bäst. Kopieringsskyddet finns dock kvar om man köper film och tv-avsnitt på iTunes.

Det allra häftigaste med hela rättighetsdiskussionen är att Apples produkter är så snygga och glansiga att de flesta inte tänker på att de grundar sig på jobb som görs av skäggiga hippies i data-demokratins namn. En skäggig hippie-dator kan ju inte vara så blänkande snygg! Men jo, det kan den!

Richard Stallman's dissenting view on Steve Jobs - Los Angeles Times

Inga kommentarer: