onsdag 28 september 2011

Stoppa kapprustningen på vägarna!


En atombomb

EU-parlamentet rekommenderar att cyklister ska ha reflexvästar och hjälmar, så att de syns bättre för bilister som kör fort. Jag tycker de går åt fel håll för det här är en kapprustning där alla trafikanter skaffar sig alltmer hästkrafter och skyddsutrustning. Cyklister, fotgängare och ryttare kommer alltid förlora på kapprustningen.

Det som behövs är en nedrustning. Sänk hastigheterna. Inbilla inte bilister att fotgängare och cyklister kommer ha särskilda synlighetskläder.

Och hur blir det med viltolyckorna? Tycker EU-parlamentet att alla älgar och rådjur också ska ha reflexvästar? Eller ska vi hälla radioaktivt avfall i bäckarna så att djuren blir självlysande?

Allvarligt talat, tänk om kärnvapenmakterna Frankrike och England skulle få igenom att ministaterna Cypern och Malta måste skaffa missilförsvar ifall president Sarkozy av misstag skulle trycka på stora röda knappen. Tänk om premiärminister Cameron skulle uppmana alla danskar att skaffa skyddskläder för radioktivitet. Av ren kärlek och omsorg förstås.

Nej, nu måste bilisterna växa upp och sluta skylla på offren. Sakta ner eller ta tåget. Eller flyg.

Ekot: Med höstmörkret ökar viltolyckorna

BikeBiz: EU calls for cyclists to wear "crash helmets & warning jackets"

Och glöm inte att cyklister lever längre!

3 kommentarer:

Jakob Hammarbäck sa...

Men det var väl också så att de tog ett beslut om att rekommendera städer att anpassa trafikljus och hastighetsgränser till 30 km/h. Detta för att underlätta trafikflöden och även cykling.

Hörde det av Klas Elm på Svensk Cykling igår, ska se om vi kan få fram info.

/Jakob
www.pitaya.se

Jakob Hammarbäck sa...

http://pitaya.se/?p=38

Erik Sandblom sa...

Nä men det är ju bara 30-zoner i bostadsområden. Vad gör man om man vill cykla mellan zonerna? Förslaget utgår från att bilister måste hålla hög fart, även om det försämrar cyklisters framkomlighet. Endast undantagsvis, i vissa zoner, tar man hänsyn till cyklisters tryghet och säkerhet.