lördag 24 april 2010

Studio Ett om religiösa huvudbonader

Förra veckans rapportering från Studio Ett:

1. Burka på väg att förbjudas i Belgien. Väsentlig uppgift som rapporteras: antalet människor som bär burka i Belgien är väldigt litet. Belgien kan bli först ut med burkaförbud

2. Skåningar dåliga på att ha cykelhjälm. Väsentlig uppgift som INTE rapporteras: antalet cyklister som får bestående men av sina huvudskador är väldigt litet *). Skåningar utan cykelhjälm

Fråga: Vilken religiösa huvudbonad klarar Studio Ett inte av att diskutera på ett rationellt sätt?

*) Statistiskt sett får cyklister i svensk vägtrafik en hjärnskakning på två miljoner kilometer. Det motsvarar att man cyklar 20 km/dag (en timme) varje dag i 270 år. En skallfraktur på 12 miljoner kilometer. Bestående hjärnskador, okänt.

Källa: Det cyklas två miljarder kilometer om året i Sverige enligt VTI, Tema Cykel - skadade cyklister. Analys baserad på sjukvårdsregistrerade skadade i STRADA tabell 1. 1100 inläggningar för hjärnskakning och 168 för skallfraktur per år enligt VTI, Trafikskador 1998-2005 enligt patientstatistik, tabell 12a. 15-20% av cyklisterna bar hjälm under den undersökta perioden 1998-2005 enligt VTI, Cykelhjälmsanvändning i Sverige 1988-2007.

5 kommentarer:

David sa...

Amen. Jag blir så trött på de här då och då återkommande "nyheterna" om att inte alla som cyklar har hjälm på sig jämt. Och varje gång hintas det om att om vi inte bättrar oss så kan staten se sig nödd att tvinga oss i framtiden.

Jag är en stolt Malmöcyklist, och vi är inte "dåliga". Däremot kunde trafiksituation bli bättre, och gatukontoret kunde försöka lugna ner den hetsiga biltrafiken istället för att bygga separerade cykelbanor som ser ut som trottoarer och även används som sådana.

Ta en titt på den här nyhetsnotisen i Sydsvenskan förresten, och de kloka kommentarerna till det chockerande sätt mannen skuldbeläggs. Det är lite som om de skulle informera oss läsare om hur en våldtagen kvinna var klädd vid tidpunkten.

http://www.sydsvenskan.se/malmo/article795065/Cyklist-slog-huvudet-i-olycka.html

falk sa...

Ja, här har vi ju verkligen ett fullskaligt test av sambandet hjälmanvändning - skallskador. Cirka 65 procent hjälmanvändning i Sthlm och ca 10 i Malmö/Lund. Har du sett några siffror på om/hur denna skillnad avspeglar sig i skadestatistiken? Enligt hjälmlagsmaffian borde ju den procentuella skillnaden mellan de två orterna vara ungefär lika stor när det gäller skallskador. Jag tycker att det vore mycket intressant att få se dessa siffror.

Mer om hjälmar här!

Stort tack för övrigt för ditt imponerande och outtröttliga opinions- och informationsarbete om cykling och annat här och där på nätet!

Erik Sandblom sa...

Tack för alla snälla och informativa kommentarer.

David S F sa...

@falk: Här är lite intressanta siffror iallafall:

"Medan stockholmarna gör under tio procent av sina resor på cykel tar malmöborna hojen nästan var tredje gång man reser någonstans. Mer än hälften av alla resor i Lund som är kortare än tre kilometer görs med cykel eller till fots."

http://www.sydsvenskan.se/bil/article305087/Skaningarna-flitigaste-cyklisterna.html

Jag tror att det handlar om kultur och kritisk massa, och förhållandet däremellan.

I Malmö och Lund är det normalt att cykla. Man ser en massa andra helt vanliga människor, och om de kan göra det så kan väl jag också. Det gör kanske också att man känner sig tryggare och inte känner att man måste klä sig i skyddsutrustning varje gång man ska ta cykeln någonstans.

Om däremot de få cyklister man ser ute i trafiken har hjälm på sig så kanske man antar att det är farligt, och om man överhuvudtaget vågar sig på att börja cykla till jobbet så är det bäst att man skyddar sig så gott man kan.

Ja faktiskt så kan nog synen av många cyklister i hjälm göra att många struntar i att cykla. Vilket i sin tur ökar bilismen och försämrar folkhälsan.

cleo sa...

Vill verkligen skåningar vara "bra på" att bära hjälm? Jag tror inte det.Det är väl bättre att vara "bra på" att cykla.