söndag 25 april 2010

Bisarrt fokus på cykelsäkerhet

Hjärt- och kärlsjukdomar är den ledande dödsorsaken i Sverige. 2004 dog 40 000 svenskar av hjärt- och kärlsjukdomar [1]. Det bästa man kan göra mot det är att sluta röka och börja motionera dagligen [2]. Bilpendlare löper 70 procents större risk att drabbas av hjärtinfarkt [3].

De flesta har inte disciplinen till att motionera på fritiden varje dag hela livet, så det är bättre att gå eller cykla till jobb och skola. Då får man motionen gratis. Det är inget jag hittat på själv. En dansk studie på 30 000 vuxna visar att de som cyklar till jobbet har 39% lägre dödlighet [4]. De flesta svenskar kan också cykla till jobbet. Varannan svensk bor inom 5 km från jobbet, vilket tar 20 minuter att cykla [5]. Två av tre bor inom 10 km, vilket tar drygt 30 minuter.

Att cykla är dessutom säkert. Dödsrisken för cyklister i svensk vägtrafik är 40% lägre än för fotgängare, räknat per kilometer [6]. Bara 28 cyklister dog 2004. De flesta omkomna cyklister blev överkörda av en bilist [7].

Visserligen får cyklister fler skador än andra trafikanter, men skadorna är inte så allvarliga. Cyklister är den grupp som får kortaste vårdtiden när de kommer till sjukhuset: 3,8 dagar, jämfört med 6,2 för bilister [8].


Foto Mikael Colville-Andersen

Nu invänder Vägverket att cyklister bör ha hjälm och kör därför skrämselpropaganda. Detta trots att 40 000 svenskar dör av sjukdomar som förebyggs av cykling, trots att bara 28 cyklister dog 2004 (0,03 % av alla dödsfall det året), och trots att de flesta omkomna cyklister blev överkörda av en bilist.

Men okej... vi kollar upp det. Hur många cyklister får bestående hjärnskador? Det vet ingen! Men en studie från Skaraborg visar att av 1759 cyklister som fick huvudskador, var det 10 stycken som fick "allvarligare intrakraniella skador" [9]. De övriga 1749 huvudskadorna gällde hjärnskakning eller annan lindrig skada. (28% av cyklisterna i studien bar hjälm.) Det blir 0,6 % av cyklisternas huvudskador som är läskiga.

Sammanfattningsvis: 40 % av dödsfallen beror på hjärt- kärlsjukdomar. 0,03 % beror på cykling. Bilpendlare löper 70 procents större risk att drabbas av hjärtinfarkt. Vad säger myndigheterna? "Använd cykelhjälm". Bisarrt.

[1] Socialstyrelsen: Dödsorsaker 2004

[2] Vetenskapsradion 6 mars 2009: Träning förlänger livet lika mycket som rökstopp

[3] Sydsvenskan: Bilpendlare riskerar hjärtinfarkt samt Patrik Wennberg, Umeå Universitet: Beyond the established risk factors of myocardial infarction: lifestyle factors and novel biomarkers

[4] Dødelighed associeret med fysisk aktivitet i fritiden, på arbejdet, sport og cykling til arbejde. Ugeskrift for Læger, 2002.

[5] De flesta rör sig inom tio kilometer - Ecoprofile

[6] Trafikanalys: Vägtrafikskador 2004, kapitel 4.5 samt diagram 7.1.1

[7] Sika, Vägtrafikskador 2006, figur 3.23

[8] VTI, Trafikskador 1998-2005 enligt patientstatistik, tabell 11.

[9] Cykelolyckor i Skaraborg 1999-2003

Mer om hjärt- kärlsjukdomar
Hjärt- och kärlsjukdomar är den ledande dödsorsaken i Sverige. 2004 dog 40 000 svenskar av hjärt- och kärlsjukdomar. Av de 91 085 personer i Sverige som avled 2004 var 71 procent äldre än 75 år.

I åldersgruppen 15-44 är hjärt- kärlsjukdomar trea på listan av sånt folk dör av. I åldersgruppen 45-64 och 65-74 ligger hjärt- kärlsjukdomar tvåa, och över 74 år ligger hjärt- kärlsjukdomar etta. Läs mer i kapitlet "Dödsorsaker efter ålder", sidan 29.

5 kommentarer:

Paul sa...

Fantastiskt! Bra skrivet.
Så fort det skrivs om cykling i tidningen så måste de avsluta med att uppmana alla att ha cykelhjälm. Om man läser något om bilism så är det ingen som tjatar om att ha säkerhetsbälte.

Erik Sandblom sa...

Paul, angående bilbälten: jag tror inte folk skräms från att köra bil när man pratar om bilbälten.

Anledningen till att säkerhetsprat kan skrämma folk från att cykla är dels att cyklister sitter utanpå bilen, inte inuti. Dessutom är cykling marginaliserat jämfört med bilism och gång. Det gör cyklister mer mottagliga för skrämselpropaganda.

Anonym sa...

Snart använder de flesta cykelhjälm, är trots allt väldigt smart.

Tycker du skall göra det samma, istället för o skriva överallt om hur hjälmen är onödig!

Så på med hjälmen nu lilla vännen!

cleo sa...

Anonym ett. Erik har rätt. Hjälmen ÄR onödig..Ingen forskning eller statistik i världen har hittills lyckas bevisa dess nytta.

Colville-Andersen sa...

Selv i USA hvor cykelhjelmfabrikanter har promoveret deres produkter i over 20 år er antallet af cykelhjelmsbrugere kun 50%.

Heldigvis i hele Europa har de fleste cyklistforbund tjek på deres videnskab og vil ikke være med til at promovere hjelme.

Lidt håb for en tilbagevending til rationalitet har man jo.