onsdag 4 november 2009

Lånecyklar vid järnvägstationen i Schweiz o NederländernaJohnny Bröndt, vice ordförande i Västtrafik, skriver i GP att Västtrafik borde erbjuda lånecyklar. Det verkar vara genomfört i Schweiz och Nederländerna.

Vid pendeltågstationer i Luzern och Zug i Schweiz kan man låna lånecyklar. Man knappar in numret på cykeln på mobilen och får en upplåsningskod i retur. Det kostar tre franc per timme eller 2:50 om man har periodkort med länstrafiken.

På 80 stationer i Schweiz kan man hyra cyklar hel eller halv dag. 33 frank per dag, eller 40 frank om man lämnar den på en annan station än man hämtar ut den på.

Det är med få undantag tillåtet att ta med cyklar på alla tåg i Schweiz. Flera stationer säljer en mjuk väska att transportera sin demonterade cykel i, om man nu skulle vilja ta isär den.

Nederländska tågoperatören NS bygger ut sitt lånecykelsystem. Det finns nu 182 låneställen, och till 2011 siktar man på en miljon lånetillfällen per år. Man testar nu ett erbjudande där du tar din egen cykel till stationen, lämnar den i en övervakad parkering, och på ankomststationen lånar du en lånecykel, allt på ett enda kort.

www.sbb.ch/velo
www.nsfiets.nl (fiets betyder cykel)

Ihr Leihvelo am Bahnhof

Ecoprofile: Nederländerna: 40% cyklar till tåget

GP Debatt: Västtrafik bör satsa på att låna ut cyklar

Inga kommentarer: