torsdag 25 september 2008

Cajsa is your new bicycle

Ibland träffar GP rätt när dom skaffar ungdomsreportrar. Cajsa Carlson skriver om mat och cykling. Läs och njut:

Tjockis, var inte ledsen för att du glömde cykla.
Hej Tjockis! För din information missade du den europeiska mobilitetsveckan, som hölls förra veckan! Det betyder att fler och fler väljer bort bilen en eller flera dagar i veckan och tar sig till jobbet/skolan på ett annat sätt. Men du behöver inte vara ledsen för att du inte visste det och tog bilen till jobbet alla fem dagarna trots allt. Det är okej att prova ett alternativt vägval fortfarande. Och vad som är ännu bättre är att vädret denna veckan är fantastiskt, så förhållanderna kan inte bli bättre. Så kavla upp kavajbyxorna och ta cykeln till jobbet imorgon så ska du se att du mår mycket bättre och blir av med ditt dåliga samvete för att du bidrog till den ännu brummigare staden och la ett tjockt avgasmoln över soliga Göteborg.
Det finns till och med tv med Cajsa!

Bara föra krydda stämningen ännu mer så tror jag Cajsa har fel om poliserna. Cajsa tycker att poliserna borde lämna cyklisterna ifred för att dom är miljövänliga. Men jag tror inte att några få nitiska poliser skrämmer bort cyklister. Jag tror faktiskt att dom bidrar till bättre cykelkultur. Visst är bilen för högt prioriterad, men det är ändå smidigast att anpassa sig till omständigheterna under tiden det åtgärdas. Efter att man fått lite böter så tänker man sig för en extra gång innan man försöker hinna före nån annan. Man funderar en extra gång över vilken färdväg man väljer. Man gör en extra koll på belysningen, man pumpar däcken, man ger cykeln lite extra tid och kärlek. Och det tror jag man får tillbaka många gånger om!

Det viktiga är att Cajsa inte accepterar bildominansen i Göteborg. Hon sätter fingret på hur absurt överprioriterad bilismen har blivit. Vid platsen för senaste polisaktionen, GP-huset intill centralstationen, finns tretusenfemhundrasjuttioelva filer särskilt avdelade för bilar. Antal filer särskilt avdelade för cyklister: noll. Antal bussfiler: noll. Bredd på trottoar: för liten. Finns ingen som helst chans att jag respekterar den fördelningen! Trams är vad det kallas. Bredda trottoaren, måla dit en bred cykelbana, gör bussfiler, plantera träd och sätt upp bänkar. Finns det plats över till bilarna efter det så kan dom få vara med! Annars inte!

Det kan hända att en sån nyordning skulle skapa bilköer. Men det spelar ingen roll. Det är viktigare att bussarna, cyklarna och fotgängarna kommer fram än att bilarna gör det!

GP: Var tredje avgång inte i tid
Vi måste få busskörfält förbi Drottningtorget och Centralstationen, bilarna får maka på sig, säger Lennart Löfberg på Västtrafik.

Cajsa Carlson: Förbannade cykelpoliser!

Barack Obama Is Your New Bicycle
John McCain is your jalopy (En jalopy är en gammal sketen bil)

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Erik! Tack för din fina kommentar på min blogg, din länk och ditt inlägg om mig. Det är för sådana som dig som man fortsätter skriva. Mvh/Cajsa Carlson