måndag 3 mars 2008

Barn är farliga, bilar är säkra?

Skolbarn i Kristianstad ska utrustas med sändare så att bilister och bussar inte mejar ner dom. En del av artikelinnehållet verkar faktiskt vettigt men det finns ändå en och annan jubelkalkon att göra sig lustig över.

Sändare på barn kan minska bussolyckorSkolbussen ska få en extern högtalare så att föraren kan ryta åt barnen när de "springer utan att ha koll på den övriga trafiken". Vore det inte bättre om "den övriga trafiken" såg sig för, kanske saktade ner lite? Jo, och se, det tycks trafikfolket ha tänkt på! På prov ska man nu testa om det kanske vore bra att sänka hastigheten till 30 vid busshållplatserna. Man vill ju inte att barnen ska bli överkörda vid busshållplatserna (men på andra platser går det bra).

Om barnen ska ha sändare så borde alla bilar i konsekvensens namn ha mottagare. När barnen närmar sig så aktiveras ljudsignaler och saftblandare på taket, samtidigt som bromsarna appliceras automatiskt.

Det har blivit en del inlägg om barns säkerhet i trafiken i den här bloggen. Om sanningen ska fram så bryr jag mig mindre om barnen i sig. Det viktiga för mig är att alla ska kunna röra sig fritt, tryggt och säkert i stan, även om man väljer att inte "skydda" sig med ett ton plåt, skrot och metall. (Vägverket kallar ju folk för "oskyddade trafikanter" så fort de lämnar bilen hemma)

Städerna är byggda för folk som kan och vill köra bil. Men alla har inte, eller får inte ha, körkort. Ibland får man inte köra även om man kan och vill, efter en blöt kväll på stan t ex. Men oj, stan förutsätter bil! Hur blir det då? Är biltrafiken i själva verket helnykteristernas hemliga vapen? Drick aldrig en droppe alkohol, för då kan du inte köra biiiilll, hu va hemskt! Jag ska aldrig mer ta ett glas till maten!! Hehe.

Allvarligt, bilarna borde få köra på fotgängares och cyklisters villkor, inte tvärtom! Ner med övergångställen och trafikljus, fram för fler gågator och gårdsgator!Den här könsdiskriminerande bilden visar Drottninggatan i Norrköping. Det är en kombinerad spårvagns- och gågata. Spårvagnarna glider förbi i ungefär 10 km/h, joggingfart.

Inga kommentarer: