torsdag 29 augusti 2013

Hjälmdebatten tar ett myrsteg framåt

I Västerbottens-Kuriren skrivs idag om lovande insikter om vilka som bär cykelhjälm och inte:

Få använder cykelhjälm – många skadas. Västerbottens-Kuriren
I samma studie framgår det också att personer utan cykelhjälm är överrepresenterade när det handlar om inblandning i olyckorna.

- Det kan ha att göra med att de som använder hjälm är mer säkerhetsmedvetna och tar mindre risker. Det kan vara en förklaring, men det är inget som vi har studerat, säger forskaren Per-Olof Bylund vid Akut- och katastrofmedicinskt centrum på Norrlands universitetssjukhus.

De studier som visar att hjälmar skyddar huvudet kan alltså i själva verket visa att hjälmförsedda cyklister är försiktigare. De kanske är nyktra, till exempel. Forskning visar faktiskt ett starkare samband mellan alkoholpåverkan och skallskada, än mellan hjälmbruk och skallskada. Dessutom är alkoholpåverkade cyklister mindre benägna att ha hjälm, så om hjälmbrukare skadar huvudet mindre kan det helt enkelt bero på att de är nyktra. Kan vi se en, eh, tillnyktring bland svenska hjälmkramare?

Per-Olof Bylund välkomnar en lag gällande cykelhjälmsanvändning som ska gälla alla och inte bara dem upp till 15 år.

Nä. Det kan vi inte. Några myrsteg framåt och så ett elefantkliv bakåt. För vi kan ju inte fokusera på att cyklister lever längre och har lägre sjukfrånvaro.

Alcohol: obscuring the outcomes of helmet research?

VTI - Cyklisters hjälmanvändning i ett regionalt perspektiv. Fokusgruppsintervjuer samt analys av olycks- och skadedata

Inga kommentarer: