tisdag 12 mars 2013

Tjuvar körde ihjäl sig. Polisens fel eller Trafikverkets?


Cyklande poliser i Köpenhamn. Foto © Mikael Colville Andersen/Copenhagenize

Några bensintjuvar körde ihjäl sig igår när de jagades av polisen. Det sägs att tjuvarna körde i filen för mötande trafik, och kanske var påverkade.

Som trafikant och cyklist tycker jag det är bra att polisen försöker sätta stopp för trafikanter som sätter sig själva och andra människor i livsfara.

Men jag tycker också det reser frågan vilket ansvar Trafikverket och bilfabrikanterna har, som tillhandahåller vägar och bilar där man kör i 70-90 kilometer i timmen. Med ett enkelt handhavandefel kan man ha ihjäl sig själv eller andra.

Många tror att alla färdmedel är ungefär lika farliga, men det stämmer inte. Det är 55 gånger säkrare att åka tåg än att åka bil. Att cykla är också ganska säkert, om man beaktar hälsoaspekten. Cyklister lever längre och har lägre sjukfrånvaro än de som inte cyklar, på grund av den vardagsmotion man får av att cykla.

Häromdagen skrev jag på Ecoprofile om hur gamla landsvägar kan hastighetssäkras och anpassas till cykling. Den snabba trafiken kan gå på motorvägar eller järnvägar. På en sådan väg skulle det kanske vara lättare att stoppa tjuvar, och svårare att köra ihjäl sig.

Förundersökning inleds efter nattens polisjakt. Ekot
Uppsalapolisen kommer att utredas för tjänstefel och vållande till annans död, efter den dramatiska biljakten i natt som slutade med att två män i 20-årsåldern, misstänkta för att ha stulit bensin, omkom.

Wikipedia > Trafiksäkerhet > Val av färdmedel

Cykling mellan närliggande tätorter. Är cykelbana bästa lösningen? Ecoprofile

Inga kommentarer: