torsdag 26 juli 2012

Krångla inte, applådera invandrare som cyklar


Unga kvinnor med hijab. Foto Hamed Saber, wikimedia commons

Invandrare är sämre på att bära cykelhjälm. En expert från VTI vill lösa det genom tjat och mer pekpinnar. Det är precis lika dumt som det verkar. Att cykla till vardags är ett nordeuropeiskt och asiatiskt fenomen. I övriga världen finns inte den traditionen och de som cyklar allra minst är kvinnor. Kvinnor är generellt mindre riskbenägna än män, och har oftare ansvar för barn och mathållning. Det är inte så kul att cykla med barn där det saknas cykelbanor och där bilismen är prioriterad.

I Sverige är det inte så. Hälften av befolkningen bor inom fem kilometer från sina jobb, det tar 20 minuter på cykel. Det finns cykelbanor och de flesta bilister är också cyklister, och förstår lite hur cyklister tänker och fungerar. Det händer förstås att cyklister trillar och slår i huvudet men det kan hända när man går eller kör bil också. I Sverige får bilister fler vårdtimmar för skallskada än vad cyklister får. Vardagscyklister lever längre, för det är så hälsosamt.

Kanske gör invandrarna helt rätt som skippar hjälm?


Foto Mikael Colville-Andersen/Copenhagenize.

Cycle Helmets and Other Religious Symbols - Copenhagenize
Here in Denmark there are currently two debates going on relating to headwear. One is the muslim headscarf and the other is the bicycle helmet. The similarities between the two debates are striking and not a little unsettling.

De flesta rör sig inom tio kilometer - Ecoprofile
I det sammanhanget kan konstateras att två tredjedelar av befolkningen har mindre än tio kilometer till sina arbetsplatser och cirka hälften mindre än fem kilometer.

Gästbloggare Erik Sandblom: ”Bilbranschen pratar cykelhjälm men tiger om bilhjälm”
Ingenjörer på University of Adelaide har nu konstruerat ett pannband som ska minska bilisternas skallskador med 44 %. Av någon anledning har bilbranschen inte hakat på detta. Däremot har bilbranschen börjat med reklam i syfte att få cyklister att bära hjälm.

sv.wikipedia.org/wiki/Cykelhjälm#Emot

Aldrig för sent att lära sig cykla
Zara Rahimi berättar hur hon ringt sin mamma i det gamla hemlandet för ett tag sedan och berättat om cykelkursen. Hon blev rädd, ”tänk om du ramlar av”!

Fler än någonsin har cykelhjälm i trafiken - DN
Mohammad-Reza Yahya anser att information om trafiksäkerhet och fördelarna med att bära cykelhjälm borde ingå i den introduktion invandrare får när de kommer till Sverige.

Ohälsa och fattigdom bland invandrare i Norden hotar folkhälsan
Invandrare i Norden blir fattigare och sjukare.

Inga kommentarer: