söndag 29 april 2012

Sadelväskor, en brittisk tradition


Sadelväska från Zimbale

En del i den brittiska cykelkulturen är sadelväskor. Inte bara små som kan ta en mobiltelefon och betalkort utan större som rymmer allt man behöver på jobbet eller i skolan. Fördelen med sadelväskor är att vikten hamnar ungefär på samma ställe som cyklisten själv och det behövs inga pakethållare. Det blir mindre luftmotstånd också, om man tycker det är viktigt. Brittiska Carradice har sålt sadelväskor i 80 år och koreanska Zimbale gör liknande.

Zimbales sadelväska verkar trevlig och hyllas på Lovely Bicycle (och tidigare på fd. Ecovelo.info). Den har smarta snabbspännen i omegaformat. Man stänger väskan genom att trycka remmarna över metallpiggar. Sen drar man åt, och piggen sitter då fast i en slits i remmen. Haken är att det ändå behövs tre pilliga spännen i bältesformat för att fästa väskan på cykeln. Har man tänkt att lämna väskan på cykeln är det inga problem, men vill man ta med den måste man pilla loss tre spännen varje gång.


Ett enkelt sätt att lösa det är karbinhakar. Det finns också särskilda snabblås som är speciellt utformade för sadelvälskor. Carradice säljer två olika. Det ena kräver att man har sex centimeter ledigt på sadelstolpen, och det andra kräver två centimeter ledigt utrymme på sadelrälerna. Ett tredje snabblås säljs av Rivendell och det monteras längre bak på sadelrälerna, så det spelar ingen roll hur sadeln är justerad.


Rivendell Nitto Saddlebag Grip

Ett ytterligare snabblås är att skruva fast en knape. Knapar finns där båttillbehör säljs. Knapen skruvas fast i den träpinne som utgör sadelväskans ram. Sen hakar man fast väskan i sadelrälerna med knapen.

•Video Tutorial: Boat Cleat Quick Release! - The Epicurean Cyclist (avpublicerad)

Video: Backpacks on Bromptons - The Path Less Pedaled
Den här videon visar hur man kan fästa vilken ryggsäck som helst till en sadel på en cykel med små hjul. I korthet går det ut på att man tar en träpinne i sadelrälerna och sätter axelremmarna runt den

Carradice SQR system
Another day for you and me in Carradice - The Bike Show

Inga kommentarer: