torsdag 3 november 2011

Ny lastbil nästan lika bra som tåg


Ett av Tågåkeriets timmertåg. Foto Markus Blidh

Forskarna på Volvo har kommit på att man kan koppla till en extra vagn på lastbilarna och köra så kallade fordonståg. Just nu provkörs en 90 ton tung lastbil. Proven visar att den så kallade tåg-tekniken har stor potential. Inspiration har hämtats från järnvägståg som kan vara 30 vagnar långa och omfatta tusentals ton.

Allvarligt talat, vem vill dela landsvägarna med dessa monster? Kan inte tunga godset köras via sjöfart och järnväg istället? Varför ska Sverige ha dubbelt så stora lastbilar jämfört med vad som tillåts i USA?

"Tunga transporter måste bli ännu tyngre" - Ny Teknik

Wikipedia > lastbil > maxvikt och trafiksäkerhet

Högersväng en dödsfälla för cyklister - Svenska Dagbladet
Lastbilar är inblandade i nästan samtliga dödsolyckor med cyklar i Stockholms innerstad. I sex av sju olyckor har cyklisten blivit påkörd av en högersvängande lastbil eller buss. Nu höjs röster för att minska den tunga trafiken innanför tullarna.


Timmerbil körde in i hus - DN
Huset blev svårt demolerat, men ägaren till huset befann sig utomhus och ingen annan skadades.

2 kommentarer:

ERIK sa...

EN tankbil körde in i en annan lastbil(E6:an). En lastbil med båt körde in i en annsan lastbil vid Gränna och nu en in i ett hus. Sömnbrist eller SMS:ande orsak?

Anonym sa...

Märkligt, när en lastbil demolerar ett helt hus blir det bara en notis i tidningen. ingen bryr sig. Det minsta lilla som händer på järnvägen och det är katastrof.