söndag 3 juli 2011

Bort med berättigade bilister!Att köra bil har blivit så vanligt att man ofta upplever det som en rättighet och en norm. Många problem med den omfattande bilismen skulle lösas om man kunde få bilisterna att känna sig som gäster och inte som omgivningens ägare.

Fackföreningen Seko tycker det är ett problem att bilister kör så fort förbi vägarbetare. Man kan säga att bilisterna blivit så glupska att de biter den hand som föder dem, eller i alla fall den hand banar väg för dem.

Den glupska attityden når ända in i lagen. Det är förbjudet att cykla på vägen om det finns cykelbana. Det kan ju hända att bilisterna måste sakta ner då. Och det är förbjudet att bygga hus utan parkeringsplats, för annars kan bilisterna behöva parkera en bit bort, det och är jobbigt. Det kanske inte är så konstigt att bilister uppträder lite bortskämt ibland. Den berättigade attityden finns inskriven i lagen.

Det senaste tyska snabbtåget klarar 320 km/h. Foto Spookster67 Wikipedia

Vill man färdas snabbt tycker jag man ska åka snabbtåg. Det går tre gånger så fort som med bil.

Seko i media juni 2011

SvD: Seko vill sänka hastigheten

Sydsvenskan: Dömd cyklist får ny rättegång

Barn är farliga, bilar är säkra?
Skolbarn i Kristianstad ska utrustas med sändare så att bilister och bussar inte mejar ner dom.

sv.wikipedia.org/wiki/parkeringsnorm

2 kommentarer:

Marcus sa...

Visst är det otroligt märkligt. Du sammanfattar det så väl och det ger mig ännu mer inspiration att fortsätta inspirera till cykling och lobba genom mitt skrivande!

Erik Sandblom sa...

Tack för vänliga ord Marcus. Bra jobbat med Sydsvenskans cykelblogg! Först i Sverige som jag förstår.

Om cyklister enligt lag är tvungna att hålla sig på cykelbanan så kanske man kan tänka sig att bilister tvingas hålla sig på motorvägen där sådan finns? ;-) Allvarligt talat skulle man kunna dämpa trafiken på många gamla riksvägar som löper parallellt med motorvägarna. Då blir det säkrare och tryggare för cyklister (och fotgängare, ryttare, traktorförare etc, och alla andra som är förbjudna att använda motorvägen).