fredag 24 april 2009

Välkomna till cykelfesten! Några tips


Foto The Sartorialist

Det är vår och cykeldagarna avlöser varandra. Kommuner, miljöföreningar, lokala kändisar och hälsoministern anordnar jippon och uppmuntrar oss att börja cykla. Det är jättebra!

Att cykla är inget svårt, det kan i princip alla göra. Men det finns ändå några saker att tänka på. Det är lite som att gå på fest. Allting blir mycket bättre om man går in med rätt inställning. Man kanske funderar på vem det är man besöker och vad man ska säga och inte säga. Vem är det man hälsar på när man ger sig ut på cykelbanan? Cyklister förstås. En del cyklister cyklar året om och har gjort det varje dag i många år. Det kan vara värt att titta på hur andra cyklister gör. En del saker ska man ta efter, andra inte.

Två saker tycker jag är särskilt funktionella: det ena är att cykla bakom fotgängare istället för framför. Ibland är det bra att plinga ringklockan på fotgängare, men man behöver inte alltid störa alla man ser. Om en fotgängare inte har sett dig är det ibland enklast att inte söka ögonkontakt utan bara cykla bakom.

Det andra är att se sig över axeln när man svänger vänster. Många cyklister har som sagt cyklat varje dag året om och kan därför hålla högre fart än man väntar sig. Även 25 km/h kan vara ganska snabbt om man är oförberedd! Det gäller särskilt i uppförsbacke och efter ljuset slår om till grönt. Om du ser dig över axeln innan en vänstersväng så slipper du få en överraskning, samtidigt som den omkörande cyklisten förstår vad du ska göra och kan ge dig den plats du behöver.

Här är några fler bra texter på hur man tjänar ihop lite respekt på cykelbanan:

Amsterdamize : Unwritten Cycle Rule #1 : Be honest

Bios Politikos: Cykelskola I; Cykelskola II; Cykelskola III

Och här kommer en som rör om lite extra: Cajsa Carlson: Jag har börjat tycka om cykelpoliserna

Inga kommentarer: