torsdag 22 januari 2009

Kan våld lösa problemen?

Om våld är en lösning på problem så borde mellanöstern vara den problemfriaste världsdelen vid det här laget.

Nu vill regeringen att Sverige ska ställa upp med en ny snabbinsatsstyrka till EU. EU måste kunna gå in och styra upp i t ex Kongo och Darfur. Det låter bra i och för sig att ta ansvar på det sättet. Men hur uppkom egentligen problemen i Kongo och Darfur? Hade dom för få soldater? Jag är ingen expert men jag ser framför mig analfabetism (inte lättaste ordet att stava till) och brist på rent vatten som bidragande faktorer. Med det som bakgrund, är det en bra strategi att gå in och bomba fram några brunnar och ställa skoleleverna på rad för att arkebusera dem?


Franska och tyska snabbtåg sida vid sida i Paris.

Utbildning och rent vatten är bra problemlösare. Ett annat är frihandel. Att länderna i EU har njutit av fred, hälsa och välstånd i generationer beror på att forna fiender har blivit handelspartners. Det kanske är en idé värd att exportera?

Studio Ett: Volvo och varslen och det svenska försvarets framtid

Chicago Tribune: Doubts left in debris of Israel's pullout from Gaza
The Israeli army said it had killed hundreds of militants in the campaign and destroyed scores of smuggling tunnels and arms caches. Yet Hamas continued firing rockets at Israel throughout the war, and the core of its armed wing appeared intact.

Inga kommentarer: