tisdag 15 juli 2008

Etikfråga: skjuta eller klubba?

Människan kan välja. Det innebär att man är ansvarig för det man gör. Vi människor ställs hela tiden inför val.I norra Kanada dödar man gulliga sälungar och ställs då inför det svåra valet, skjuta eller klubba? En redig artikel i Slate tar sig an problemet:
Slate: Why Do They Club Seals? Can't they just shoot them?

Att peppra sälungen med gevärskott är ett effektivt sätt att ta död på den. Nackdelen är att det går hål på pälsen, och de miljömedvetna säljägarna vill ju inte slösa på jordens resurser. Den etiske säljägaren stegar därför fram till sälen och klubbar ihjäl den med några slag mot huvudet. Självklart görs detta inte med vilken klubba som helst, utan endast särskilt sälvänliga klubbar på minst två fots längd används. Ibland kan den djurvänliga säljägaren istället välja en så kallad hakapik, vilket är en fyra fot lång klubba med en spik på ändan.


Saab eller Volvo?
Etikfrågan slutar förstås inte vid de gulliga sälungarna, utan berör hela vår vardag. En annan bra sajt som hjälper oss med dessa svåra val heter Miljöfordon.se. Där kan man läsa om vilka bilar är miljövänligast när man kör parallelt med alla cykelbanor och järnvägar här i landet. Det står också om parkeringsförmåner och undantag från trängselskatt, så att man kan låtsas som att bilarna inte tar någon plats. Genom att sajten inte nämner cykel och tåg kan man låtsas som att dessa inte är "miljöfordon". Det är fint att Vägverket och lokala myndigheter ger sådan objektiv och allsidig information.

Inga cyklar på ny miljöfordonssajt