fredag 30 december 2011

Hur bra är bilbälte i tätort?

Trafiken i New York City har aldrig varit så säker som idag. Antalet omkomna blir i år det lägsta sen 1910 då statistiken börjar. Borgmästare Bloomberg säger att framgången beror på arbetet med att dämpa trafiken och beivra rattfylleri och fortkörning.

I pressmeddelandet säger polischefen Ray Kelly att man också arbetar med att få upp användningen av bilbälte. Men jag undrar hur effektivt det är egentligen, när över hälften av de omkomna var fotgängare som mejades ner av bilister. Bilbälten hjälper bara bilister som kör fort. Kör man långsammare har de ingen effekt.


Lägre risk inuti bilen. Mer risk utanpå. Sexify blog. Why bicycle helmets ARE like seatbelts

Borde man kanske göra tvärtom, och sluta bötfälla bilister i tätort utan bälte? Det räcker med att bötfälla dem som kör fort.

Tillägg 6 januari: Det som bidrar mer och mer till lägre dödsfall i trafiken, enligt trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall, är att de äldre bilarna byts ut mot modernare och trafiksäkrare. Samme Tingvall menar att problemet med fotgängare som dör i trafiken är "svåråtkomligt". Ja, om man förlitar sig på säkrare bilar så blir det så. Säkrare bilar hjälper dem på insidan av bilen, inte utanpå.

Fler döda i trafikolyckor - Göteborgs-Posten

Mayor Bloomberg Announces All-Time Record Low in Traffic Fatalities in 2011

John Adams: Seat Belts: the debate goes on, and on
Who are the saved and who are those sacrificed for their benefit? The saved are people in cars; the lives sacrificed are those of pedestrians and cyclists. The best protected (and usually the economically best off) are provided further protection at the expense of the most vulnerable.

tisdag 13 december 2011

Sex miljarder euro till fisket

EU-kommissionen föreslår att subventionera fisket med sex miljarder euro under åren 2014-2020. Samtidigt debatterar EU-parlamentet köp av fiskerättigheter i Marocko.

Kanske inte så konstigt att fisket anses ligga på en ohållbart hög nivå.

EU röstar om omstritt fiskeavtal

En ny europeisk fond för EU:s havs- och fiskeripolitik
Bryssel den 2 december 2011 – EU-kommissionen har föreslagit en ny fond för EU:s havs- och fiskeripolitik för 2014-2020: Europeiska havs- och fiskerifonden (EMFF). ... Det föreslagna anslaget uppgår till 6,5 miljarder euro för perioden 2014–2020.

söndag 11 december 2011

Måste det vara rätt att slå?


Man kramas inte för att det är rätt utan för att man känner för det. Foto Marc van Woudenberg/Amsterdamize

"Kvinnans fel att hon blir misshandlad" - Ekot
– Jag var lite förvånad över att det fortfarande anses att det inte är på vårt bord att reda ut orsakerna till kvinnornas skador, och att man fortfarande tycker att kvinnors beteende på något sett ger en man rätt att slå, säger Maaret Castrén.

Jag fattar inte riktigt det här med att skulle vara rätt att slå. Vem bryr sig om sånt tjafs när man är på väg att klippa till nån? När man slår någon tänker man på sin höjd "nu när jag jävligt förbannad, PANG!" Sen kanske man försöker rättfärdiga det i efterhand, men det är en annan sak.

Att man lyfter frågan om det skulle vara rätt tycker jag tyder på en fixering vid skuldfrågan. Att skuldbelägga kan förstås ha sin plats, men det är inte ett sätt att lösa problem eller förstå hur de uppkommer.

Det kanske blir enklare att förstå om man ser på motsatsen krama-slå. Man kramar inte någon för att det är rätt, även om det kanske är rätt att kramas. Man kramar någon för att man känner för det.

tisdag 29 november 2011

Inga löjliga hjälmkampanjer!



Foto ©Malmö Lund Cycle Chic


Flera städer kör hjälmkampanjer trots att cyklister lever längre[1], och trots att hjälmar är dokumenterat ineffektiva mot bilkrockar[2]. Ingen har ens tagit reda på hur många cyklister som får bestående hjärnskada.

För att komma ur gamla hjulspår drar jag nu igång Inga löjliga hjälmkampanjer! Den som skickar in löjligaste hjälmkampanjen får min gamla cykelhjälm!

[1] sv.wikipedia.org/wiki/Cykelhjälm#Emot
[2] en.wikipedia.org/wiki/Bicycle_helmets_in_new_zealand#Research

www.ingalojligabilresor.nu

söndag 27 november 2011

Nästan allt går att hyra



Hittade det här i Berlin. Man kan hyra slipmaskiner med mera. Mieten betyder hyra ut.

Tillägg: Tydligen finns detta redan i Sverige. Kedjan heter Cramo och hyr ut slipmaskiner och mycket mer!

torsdag 3 november 2011

Ny lastbil nästan lika bra som tåg


Ett av Tågåkeriets timmertåg. Foto Markus Blidh

Forskarna på Volvo har kommit på att man kan koppla till en extra vagn på lastbilarna och köra så kallade fordonståg. Just nu provkörs en 90 ton tung lastbil. Proven visar att den så kallade tåg-tekniken har stor potential. Inspiration har hämtats från järnvägståg som kan vara 30 vagnar långa och omfatta tusentals ton.

Allvarligt talat, vem vill dela landsvägarna med dessa monster? Kan inte tunga godset köras via sjöfart och järnväg istället? Varför ska Sverige ha dubbelt så stora lastbilar jämfört med vad som tillåts i USA?

"Tunga transporter måste bli ännu tyngre" - Ny Teknik

Wikipedia > lastbil > maxvikt och trafiksäkerhet

Högersväng en dödsfälla för cyklister - Svenska Dagbladet
Lastbilar är inblandade i nästan samtliga dödsolyckor med cyklar i Stockholms innerstad. I sex av sju olyckor har cyklisten blivit påkörd av en högersvängande lastbil eller buss. Nu höjs röster för att minska den tunga trafiken innanför tullarna.


Timmerbil körde in i hus - DN
Huset blev svårt demolerat, men ägaren till huset befann sig utomhus och ingen annan skadades.

måndag 24 oktober 2011

Cykelhjälmen - en iskall modeaccessoar

Nu har cykling VERKLIGEN har blivit modernt. Alla pratar om det, även de som inte vet vad de snackar om. Expressen skriver om bloggen Copenhagen Cycle Chic där "säkerheten är nummer ett", tydligen. Eh, jaha. Med det däringa internet är det ganska lätt att ta reda på folks åsikter. På Cycle Chic gillar dom INTE cykelhjälmar eller trygghetsnarkomani, vilket en enkel sökning på "helmet" tydligt visar.

Förhoppningsvis kommer en journalist någon gång ta reda på hur många cyklister det egentligen är som får hjärnskador. För Trafikverket vet inte, Transportstyrelsen inte heller. Där har du ett scoop, väl bekomme!

Cykeln - en het modeaccessoar - Expressen
Copenhagen Cycle Chic är en omåttligt populär cykelblogg – där cyklar och kläder går hand i hand. Modemedvetna Köpenhamnsbor poserar med stilrena cyklar. Världen över syns hippa stadsbor trampa i innerstadstrafiken. Och säkerheten är nummer ett.


Foto Mikael Colville-Andersen, Copenhagen Cycle Chic

Barcelona Bicycle Passengers - Copenhagen Cycle Chic
These are not fetishists who roll about like strutting like peacocks, hoping desperately that you'll notice their carbon fibre wonderbike, fancy 'cycling clothes', shiny helmet and all the other gadgets that a frightfully out-of-date/finger-off-the-pulse bicycle industry wants you to spend money on. These are people who have been given the tool for quicker and more direct A to B transport through their city and who have realised - often sub-consciously - that it is enjoyable.

Beach Culture and 'Tryghed' - Copenhagen Cycle Chic
Some of these insecure cyclists find that a bike helmet offers them a bit of security - and that is their personal choice, which is great. Unfortunately, many of these insecure cyclists wrongly believe that a helmet will actually protect them from death or brain damage, which is a dangerous societal development.

Elin var först med att kommentera Expressens artikel:
speaking of my last post! -PUT THE FUN BETWEEN YOUR LEGS

För mer om hjälmar, se Wikipedia:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Cykelhjälm

tisdag 18 oktober 2011

Medvetna beslut bakom Nederländernas cykelsuccé



Den ökade biltrafiken i Nederländerna under efterkrigstiden minskade cyklingen och ökade antalet dödsoffer. Men medborgare och politiker ställde om kursen och nu ökar cyklandet samtidigt som det blir säkrare.

Kombinationsresor med tåg lyfts fram. För att kunna cykla vid ankomsten finns lånecyklar, eller så har man en fällbar cykel med sig på tåget. Utanför rusningstid kan man ta med sig vanliga cyklar på tåget.

söndag 16 oktober 2011

Alliansen satsar mer på cykling än Miljöpartiet


Miljöborgarrådet Per Ankersjö, centerpartiet, gillar cykling, men inte hus utan parkeringsplats för bil


Alliansen i Stockholm lovar i sin budget 2012 att satsa en miljard kronor på cykling på sju år. Det blir i genomsnitt 143 miljoner om året och det är mycket -- miljöpartiet lovar bara 100 miljoner om året i sin budget 2011. Det verkar som att det nu finns politisk enighet om att satsa på cykling i Stockholm, och att betala vad det kostar.

Nästa steg är att sluta förbjuda hus utan parkeringsplats för bil, för det gör alliansen fortfarande genom parkeringsnormen. Fyra av fem arbetsresor inom Stockholms stad är kortare än en mil, och där är cykeln ett mycket bra alternativ. Många stockholmare behöver strängt taget inte bil, och kan åka taxi, hyrbil eller bilpoolsbil när det behövs.

Förbudet är dyrt, för enligt markkontorets inventering kostar varje garageplats 200-400 tusen kronor att bygga. Som en fin ny bil. Skulle man ta bort förbudet, vilket jag hoppas att man snart gör, blir det mycket billigare att bygga och det blir troligen färre onödiga p-platser.

Svenska Dagbladet: 1 miljard till cykling i Stockholms budget

Cyklistbloggen: 143 miljoner per år till cykling

Cykelstockholm i siffror 2006 (PDF)

P-normen luckras upp i Stockholms budget för 2011
Om man ber snällt kan man möjligtvis få bygga endast 7 p-platser på tio lägenheter, istället för det vanliga tio för tio.

Miljöpartiets förslag till budget för Stockholms stad 2011 (PDF)
Cykelbanor med mycket trafik behöver breddas. Det avsätts 100 mnkr per år i investeringsbudgeten. En stor cykelparkering vid Stockholms central och cykelparkeringar vid alla T-banestationer ska byggas. Sopning och snöröjning av cykelbanor förbättras.

sv.wikipedia.org/wiki/Parkeringsnorm

måndag 10 oktober 2011

Öppen källkod bär Apples framgångar


Såhär snyggt är det med öppen källkod!

Richard Stallman är en kändis inom datavärlden. Han gillar öppen källkod, men inte Apple eller Steve Jobs. Öppen källkod betyder att man har tillgång till ett dataprogram:s DNA och kan ändra programmets funktionssätt. Det är inte bara nördigt utan demokratiskt också. Det ger den enskilde användaren lika mycket makt över apparaterna som storföretagen som säljer dem.

Nu säger Richard Stallman att Apple och dess bortgångne VD Steve Jobs är dumma för att Apples produkter är för slutna. Har man skrivit ett program till iPad, iPhone eller iPod så får man inte sprida det till andra utan Apples godkännande. Apple menar att det behövs för kvalitetssäkringen, men Richard Stallman gillar det inte.

Det många missar här är att grundfunktionerna som bär upp Apples produkter är just öppen källkod och att Richard Stallman förmodligen har skrivit lite på dem. Apples webbläsare och operativsystet Darwin är öppna precis som Linux och GNU. Google har samma modell och har släppt sitt operativsystem Android för mobiltelefoner fritt som öppen källkod.

Annan kritik mot Apple gäller kopieringsskyddet som tidigare fanns i musiken man köper på iTunes. Men nu har det tagits bort så man kan kopiera den köpta musiken som man själv finner bäst. Kopieringsskyddet finns dock kvar om man köper film och tv-avsnitt på iTunes.

Det allra häftigaste med hela rättighetsdiskussionen är att Apples produkter är så snygga och glansiga att de flesta inte tänker på att de grundar sig på jobb som görs av skäggiga hippies i data-demokratins namn. En skäggig hippie-dator kan ju inte vara så blänkande snygg! Men jo, det kan den!

Richard Stallman's dissenting view on Steve Jobs - Los Angeles Times

fredag 7 oktober 2011

Intryck från Velomobilcenter


Velomobilen Mango Sport

Efter några velomobiltrådar på Ecoprofile blev jag nyfiken så jag åkte till Velomobilcenter.dk utanför Köpenhamn, som öppnade i september. Där fanns två velomobiler till utprovning, en WAW och en Mango Red Edition. I framtiden ska det finnas flera modeller att testa.

Jag och Yoann på Velomobilcenter gjorde en kort landsvägsrunda i 50 km/h med dem. Jag provade också en Leitra på parkeringen. Leitra ingår inte i Velomobilcenters sortiment men eftersom de delar lokaler med Leitras fabrik så fanns några att trampa omkring i.


En avklädd Leitra med barnstol

Det trevligaste intrycket fick jag av Leitran för den gick mjukast och tystast, var lättast att komma i och ur och var smidigast eftersom den hade minsta svängradien. Vad som är bäst är mycket en smaksak. En velomobil kan lätt ledas genom att man lyfter bakdelen, så svängradien är inte avgörande för exempelvis parkering i trånga utrymmen. Att Leitran är lättare att komma i innebär också lite högre luftmotstånd.

I Mangon och i synnerhet WAW:en sitter man betydligt lägre och i den senare är det till och med trångt för fötterna (jag har storlek 43). På de två provturerna blåste det ordentligt, 10 sekundmeter. Det är såklart inga stora problem med luftmotståndet, men jag tyckte styrningen var lite väl känslig i hög fart (50 km/h) och blåst. Förmodligen vänjer man sig vid styrningen. Jag har fortfarande inte kört två mil i velomobil.

Då det är svårt att peka med armen när man sitter i en velomobil, är många av dem utrustade med blinkers och speglar.

En annan sak som slog mig var att jag inte fick någon fartkänsla förrän det gick riktigt fort, över 50 km/h. Mellan 10 och 30 km/h fick jag titta på hastighetsmätaren för att få reda på om det gick fort eller långsamt. Det säger en del om min brist på erfarenhet i velomobiler, men också om bullret från kedjan som ju inte påverkas av hastigheten i en växlad cykel.

Vägbullret från hjulen var inte så högt som jag hade föreställt mig, däremot väsnades kedjan väldigt påtagligt. Hela velomobilen är som en resonansburk och man sitter med huvudet nära bakhjulet där kedjan går runt dreven. När man slutar trampa hör man istället frihjulet ljudligt. Kanske skulle bullret minska om man bytte till remdrift. Remmar är svåra att justera längden på, men man skulle kunna ha en kortare kedja fram som sen driver en rem på bakhjulet.

På de snabba turerna körde vi utan tak eller vindruta. Det blev väldigt blåsigt, och när det är kallt vill man nog ha en vindruta. Det finns till WAW:en och till Mangon arbetas på en lösning. Leitran har en vindruta inbyggd.


Sätet i Mangon kan fällas upp och då kommer man åt lastutrymmet bakom och vid sidan av stolen. Min iPod Touch (som en mobiltelefon) ligger i botten som en storleksjämförelse.

Alla tre velomobilerna har ganska generöst med lastutrymme bakom stolen och på sidorna. Ungefär två papperskassar med mat får plats. Till Leitran finns en barnstol.

Jag frågade Yoann på Velomobilcenter om stöldskydd. Velomobiler är dyra, 50 000 kr, men Yoann tycker inte de är så stöldbegärliga eftersom de är sällsynta och svåra att sälja vidare. Lägger man ut ett meddelande på ett velomobilforum så får man snart tillbaka sin stulna velomobil. De säljer även en ljusgenomsläppligt skynke som minskar glansen och gör den mindre iögonfallande. Sen finns också stöldskydd med GPS och alarm baserat på vibrationsdetektor.

Det höga priset skulle kunna minskas en del genom att tillverka skalet på ett billigare sätt, vilket man gör på vissa kajaker. En sån velomobil tillverkas i Australien av Rotovelo. Men för att det lägre priset ska få genomslag utanför Australien måste man göra stora beställningar för att inte transportpriset ska äta upp kostnadsbesparingen.

Ibland sägs att velomobiler inte passar korta eller långa människor, men Yoann säger att några av dem som bygger velomobiler själva är två meter långa holländare. Yoann menar att det är viktigt med en utprovning där proffs finns med och kan göra de justeringar som behövs. Det är en del av Velomobilcenters affärsidé.

Mitt sammantagna intryck är att velomobiler är lika snabba som i reklamen. Man kommer lätt upp i 30-40 km/h. Nerför kommer man upp i 50. De är klumpigare än en cykel, men ändå mycket smidigare än en bil. De utmanar ens syn på vad ett fordon är.

onsdag 5 oktober 2011

Inflation i förbud för unga


Även ungdomar vill njuta av livet ibland. Foto Olof Blomqvist

I bloggen Malmö-Lund Cycle Chic framhålls att äldre barn har färre cyklar. Över 95% av barnen 10-12 år har en cykel, men det sjunker med fler än tio procentenheter till åldern 16-18. Varför det? Kanske för att cykling inte är coolt. Och visst är det lite töntigt med hjälm och reflexväst, som man förväntas ha numera. Ingen som åker kollektivt eller med bil har hjälmar och västar, kan det bero på att trafikanterna tycker dessa plagg är lite löjliga?



Ungdomar anses ha sex på fel sätt också. En hel debattartikel i DN viks åt denna kritik. Jag är inte sexexpert men jag kan tänka mig att ungdomar tycker det är lite väl mycket pekpinnar. Det tycker jag själv i alla fall. Barn och ungdomar får inte leka på gatan, får inte köra bil, inte dricka alkohol, har sex på fel sätt, måste ha töntiga kläder på sig när de cyklar, etc. Inget av det här gäller vuxna, och jag tycker man borde fundera lite mer på varför det är så. Många människors liv och hälsa offras ju för friheten att dricka alkohol och köra bil (men inte samtidigt).





Man kan inte skydda sig mot alla faror och det gäller även barn. Om man inte cyklar så slipper man cykelskador, men å andra sidan dör man i förtid ändå -- cyklister lever längre.

Om man har lite färre pekpinnar och förbud så kanske ungdomarna får lite mer respekt för dem. Avskaffa cykelhjälmslagen!

Malmö Lund Cycle Chic: Where the kids lose their bike

SCB: Barns egna saker

DN: ”Unga använder kondom endast vid 3 av 10 samlag”

sv.wikipedia.org/wiki/Cykelhjälm#Emot

onsdag 28 september 2011

Stoppa kapprustningen på vägarna!


En atombomb

EU-parlamentet rekommenderar att cyklister ska ha reflexvästar och hjälmar, så att de syns bättre för bilister som kör fort. Jag tycker de går åt fel håll för det här är en kapprustning där alla trafikanter skaffar sig alltmer hästkrafter och skyddsutrustning. Cyklister, fotgängare och ryttare kommer alltid förlora på kapprustningen.

Det som behövs är en nedrustning. Sänk hastigheterna. Inbilla inte bilister att fotgängare och cyklister kommer ha särskilda synlighetskläder.

Och hur blir det med viltolyckorna? Tycker EU-parlamentet att alla älgar och rådjur också ska ha reflexvästar? Eller ska vi hälla radioaktivt avfall i bäckarna så att djuren blir självlysande?

Allvarligt talat, tänk om kärnvapenmakterna Frankrike och England skulle få igenom att ministaterna Cypern och Malta måste skaffa missilförsvar ifall president Sarkozy av misstag skulle trycka på stora röda knappen. Tänk om premiärminister Cameron skulle uppmana alla danskar att skaffa skyddskläder för radioktivitet. Av ren kärlek och omsorg förstås.

Nej, nu måste bilisterna växa upp och sluta skylla på offren. Sakta ner eller ta tåget. Eller flyg.

Ekot: Med höstmörkret ökar viltolyckorna

BikeBiz: EU calls for cyclists to wear "crash helmets & warning jackets"

Och glöm inte att cyklister lever längre!

tisdag 27 september 2011

Förarlösa bilar, nya bränslecellen?



För några år sen var bränsleceller det nya teknikmiraklet. Men hajpen dog när alla lärde sig att bränsleceller inte är någon energikälla utan en energibärare. Ett batteri helt enkelt.

Nu skriver flera tidningar om förarlösa bilar som testas i verkligheten på flera platser. Fördelarna är flera. Robotbilarna somnar inte vid ratten och mejar inte ner fotgängare, om allt går som det skall. Dessutom slipper man parkeringsproblemen.

Tänka sig. Fattas bara att de gör att man går ner i vikt också... för det finns väl inget transportmedel som gör?



42 fällbara bromptoncyklar i en p-plats.


Fällbar bromptoncykel på stationen i Avignon i Frankrike. Det dubbeldäckade tåget gör 300 km/h. Foto Flurin. Wikipedia

NPR: Out Of Economic Chaos, A New Order May Be Rising
There wouldn't be a parking problem, because you'd push a little button on your iPhone, a smart car would zip up, pick you up, drop you off where you need to go.

The Guardian: The end of motoring
"Cities such as London will, in 10 years, [have these vehicles] going along autonomously and you can hop in and out of them," he says. A vehicle such as the one Liske describes is operating on the edge of the capital. The ULTra system consists of 21 electric vehicles running on a 4km elevated guideway from Heathrow's Terminal 5 to two stations in the business parking lot.

New York Times: Google Lobbies Nevada to Allow Self-Driving Cars
Last year, in response to a reporter’s query about its then-secret research and development program, Google said it had test-driven robotic hybrid vehicles more than 140,000 miles on California roads — including Highway 1 between Los Angeles and San Francisco.

Göteborgs-Posten: Volvo skyller på mänskliga faktorn
Det som inte fick hända hände när Volvo PV på torsdagen skulle visa upp systemet där bilen bromsar av sig själv. Inför över hundra journalister från en mängd olika länder körde en ny S 60 rakt in i lastbilssläpet.

söndag 25 september 2011

165 år med snabba tåg i Paris


Paris Gare de Nord. Härifrån går TGV-tåg till fyra europeiska länder. Foto Jan Ramroth. fr.wikipedia.org/wiki/Gare_de_Paris-Nord

Paris Gare de Nord är Europas näst största station efter antal resenärer. Stationen anlades 1846 och har byggts ut i omgångar. Härifrån kan man åka i 300 km i timmen och utan byte till Amsterdam på drygt tre timmar, Bryssel (drygt en timme), Köln (drygt tre timmar), London (drygt två timmar) med flera.

Stationen illustrerar fint hur järnvägen kan byggas ut etappvis, även när det gäller högfartståg. Ibland får folk för sig att allt måste byggas på en gång, för att tågen ska gå riktigt fort. Men så gjorde man inte för banan Paris-London, utan där började TGV-tågen gå så fort kanaltunneln var klar 1994. Man körde alltså hela vägen till London trots att det skulle dröja ytterligare tretton år innan allting var klart på den engelska sidan. Det gick ju faktiskt att köra på de gamla spåren under tiden, och då gjorde man det. Resan tog då tre timmar. År 2003 blev ena halvan av nya banan klar på engelska sidan och då minskade restiden till knappt 2.40. År 2007 blev sista biten klar och då minskades restiden ytterligare till 2.15.

Varje etapp är alltså värdefull i sig. Stationerna finns redan och det finns ett omfattande järnvägsnät att köra på. Att satsa på högre hastighet på några avsnitt är inget vågspel utan ett förnuftigt sätt att gradvis förbättra nätet. Järnvägen är ett ytsnålt, energisnålt och trafiksäkert transportmedel, som förtjänar lite kärlek och omvårdnad.

Se även tidigare inlägg: Glastak för järnväg?

lördag 6 augusti 2011

Flyttar tillverkningen tillbaka till västländerna?


Hjulbygge på Pilen Cykel i Målilla

I en debattartikel i New York Times sägs att amerikansk tillverkning ökar för första gången på länge. Lönegapet minskar när kinesiska löner stiger. Ökande energipriser och närhet till kunderna talar också för att produktionen kan tas hem till västländerna.

Redan idag sker en betydande del av cykeltillverkningen i Europa. Svenska jätten Cycleurope (med märkena Crescent, Monark, Bianchi, mfl) lackar och slutmonterar sina cyklar i Varberg och på andra orter i Europa, även om ramarna, växlarna och bromsarna tillverkas i Asien. Lite mindre svenska cykeltillverkare som Pilen och Nishiki gör likadant. Brompton tillverkar 30 000 vikcyklar om året i London. Även ramarna tillverkas i London, troligen också en del av växeldelarna.

Nu skriver Svenska Dagbladet att de ökande klimatutsläppen i utvecklingsländerna till stor del beror på ökad export till västländerna. Kanske behövs en större medvetenhet om det bland oss västlänningar, om det ska bli något globalt avtal om klimatutsläpp.

SvD: Import döljer CO2-utsläpp

New York Times: Can Manufacturing Fuel a U.S. Recovery?Productivity and Quality Are Up
Manufacturers are returning to America and hiring new workers. Last year, manufacturers created 136,000 net new jobs, the first increase since 1997.

Pilen pekar bara uppåt
Under 2009 beräknar vi sälja cirka 2600 cyklar, säger Louise på Pilen Cykel i Målilla.

Lovely Bicycle: Pilen Lyx: the Pragmatic Romantic

Vélocouture: Riding in style on the Pilen Lyx ‘Portlandia’

Modebranschen lämnar Asien för Europa - Ekot
Flera medelstora svenska varumärken har i dag 60 till 70 procent av sin klädtillverkning i Europa, vilket är en kraftig ökning jämfört med tiden före finanskrisen 2008. ... Men det är inte till Sverige som produktionen återvänder utan till Baltikum, Rumänien och Turkiet – som alla tillhör låglöneländerna.

måndag 25 juli 2011

Enkla sätt att cykelanpassa Landvettervägen



Härryda kommun har inventerat sina cykelbanor och kommit fram till att det finns en felande länk mellan orterna Landvetter (6000 invånare) och Mölnlycke (15 000 invånare).

Vägen mellan orterna löper vackert längs Landvettersjön med berget på andra sidan. Avståndet är perfekt för cykling, knappt sex kilometer eller cirka 20 minuter. Trafikmängden är liten eftersom motorvägen Rv40 går parallellt en bit bort. Landvetter flygplats ligger längre bort och togs inte med i inventeringen.

I inventeringen, som sköttes av konsultbolaget WSP, sägs att vägen trots detta är olämplig för cykling eftersom den är för smal och med för dålig sikt. Hastigheten är skyltad till 70 km/h.


Motorvägen ligger tillräckligt långt bort för att inte höras, men tillräckligt nära för att bli alternativet för snabbare trafik. Järnvägen söder om sjön är enkelspårig och slingrig.

Inventeringen, en så kallad behovsanalys, går inte in på hur man löser problemen, men det är enkelt: sänk hastigheten! Då blir sikten alldeles tillräcklig och bredden tillfredställande. Trafikmängden är bara 3400 fordon per dygn, som en lugn stadsgata. Dessutom finns den parallella motorvägen, Riksväg 40, där man kan köra fort om så önskas.

För att göra vägen säker och trygg för cyklister i alla åldrar krävs mer än en hastighetssänkning, men med enkla medel blir vägen lämplig för vuxna cyklister med körkort.

Det räcker långt att bygga mittrefuger i kurvorna, så att cyklister slipper skrämmas av bilister som gör galna omkörningar. Busshållplatserna kan få så kallade timglas, så att ingen kan passera när bussen står vid hållplatsen. Det gör att bussresenärer kan korsa vägen utan att bli överkörda. Bussresan blir då mycket trevligare, särskilt för barn, folk med nedsatt syn/hörsel/rörlighet, och de med mycket bagage. Timglas signalerar till bilister att här tar vi det lugnt när det behövs, en signal som betyder mycket för cyklister.

Landvettervägen är representativ för en hel massa landsvägar i Sverige. I princip alla gamla vägar som går parallellt med motorvägar och vajervägar skulle kunna åtgärdas på samma sätt. De som vill köra fort får hålla sig till de parallella motorvägarna, eller ta tåget.

Allmänna vägar ska vara öppna för allmänheten
Att bygga riktiga separata cykelbanor gör att fler kan cykla, inte bara vuxna med körkort. Men om man bara bygger cykelbana utan att åtgärda själva vägen så har man kvar problemen med bussresenärer som vill korsa vägen, och att det inte är särskilt trevligt att gå eller cykla intill en trafikerad 70- eller 90-väg.

Ett lite mer principiellt problem med en enögd satsning på cykelbanor är att allmänna vägar faktiskt ska vara öppna för hela allmänheten, inte bara bilister. Genom att bygga gång- och cykelbanor förvandlas den allmänna vägen till en bilväg, medan cykelbanan i praktiken blir en allmän väg för alla andra: fotgängare, ryttare, mopedister, barnvagnar, hundar, och rullbrädesåkare. Cykelbanor brukar dessutom ha sämre beläggning, sämre snöröjning, sämre framkomlighet och sämre skyltning än allmänna vägar.

Om det redan finns en parallell motorväg tycker jag att den gamla vägen ska vara just allmänn. Man behöver inte bygga en tredje, sämre väg för alla som inte åker bil. Den befintliga allmänna vägen är redan tillräckligt bred för att hundar, mopedister, cyklister och till och med bilister ska kunna samsas, om bara bilisterna kan tänka sig att anpassa hastigheten.

Behovsanalys av tätortssammanbindande cykellänkar i Härryda kommun

Malmö - Lund på cykel: 2-minus-1-vägar framtidens melodi?
En 2-1-väg är en väg med ett körfält för bilar och två för cyklister. Cyklisterna har ett körfält i var riktning, men bilisterna har bara ett, d.v.s. om bilisterna ska köra om eller mötas får det ske på cyklisternas villkor eftersom man då måste bege sig ut på cykelbanan.

Tillägg mars 2013: en uppdaterad version av denna artikel finns nu på Ecoprofile:
Cykling mellan närliggande tätorter. Är cykelbana bästa lösningen? Ecoprofile

söndag 17 juli 2011

Varför har man gång- och cykelbanor?


Varning för farliga fotgängare - obs äkta varningsskylt


På the Bike Show nyligen pratade Dr Robert Davis från Road Danger Reduction Forum. Dr Davis tycker det är bra att dödstalen på vägarna i England minskar sedan decennier tillbaka, men varnar för att det kan bero på att fotgängare och cyklister helt enkelt skrämts bort från vägarna. Sjunkande dödstal behöver alltså inte innebära att vägarna blir säkrare.

Han säger också att cykelbanor kan vara bra, men bara om man kommer ihåg varför man bygger dem. Är det för att skydda cyklister, eller för att låta bilisterna gasa på utan att behöva ta hänsyn till långsamma cyklister? Dr Davis tycker att föraren av det tyngre och snabbare fordonet har det större ansvaret. Med den synvinkeln bygger man cykelbanor för att skydda cyklister, men man kunde lika gärna dämpa biltrafiken med fartgupp eller till och med genom tekniska lösningar som tvingar ner bilisternas hastighet, menar Dr Davis.

Road Danger Reduction with Dr Robert Davis - The Bike Show

Bort med berättigade bilister!

måndag 11 juli 2011

Därför välter inte cyklister


Cykeln kan styra alldeles själv

Det sägs ibland att anledningen till att en tvåhjulig cykel inte välter är att hjulen har en gyroskopisk effekt. Men den effekten är ganska liten vilket visas av att det går att cykla rätt långsamt. En viktigare anledning är att framhjulet sitter i en vinkel som gör att när cykeln börjar välta, så styr den i den riktningen. Cykeln rättar sig automatiskt.

Bicycle Stability – Everything Works Together
Jan Heine sammanfattar senaste forskningen

An Introduction to Bicycle Geometry and Handling.

söndag 3 juli 2011

Bort med berättigade bilister!



Att köra bil har blivit så vanligt att man ofta upplever det som en rättighet och en norm. Många problem med den omfattande bilismen skulle lösas om man kunde få bilisterna att känna sig som gäster och inte som omgivningens ägare.

Fackföreningen Seko tycker det är ett problem att bilister kör så fort förbi vägarbetare. Man kan säga att bilisterna blivit så glupska att de biter den hand som föder dem, eller i alla fall den hand banar väg för dem.

Den glupska attityden når ända in i lagen. Det är förbjudet att cykla på vägen om det finns cykelbana. Det kan ju hända att bilisterna måste sakta ner då. Och det är förbjudet att bygga hus utan parkeringsplats, för annars kan bilisterna behöva parkera en bit bort, det och är jobbigt. Det kanske inte är så konstigt att bilister uppträder lite bortskämt ibland. Den berättigade attityden finns inskriven i lagen.

Det senaste tyska snabbtåget klarar 320 km/h. Foto Spookster67 Wikipedia

Vill man färdas snabbt tycker jag man ska åka snabbtåg. Det går tre gånger så fort som med bil.

Seko i media juni 2011

SvD: Seko vill sänka hastigheten

Sydsvenskan: Dömd cyklist får ny rättegång

Barn är farliga, bilar är säkra?
Skolbarn i Kristianstad ska utrustas med sändare så att bilister och bussar inte mejar ner dom.

sv.wikipedia.org/wiki/parkeringsnorm

torsdag 30 juni 2011

Är det kärlek att oroa sig?



En av gästerna i radioprogrammet Jättestora Frågors avsnitt om kärlek beskrev hur hon ligger vaken och oroar sig för sina barn. Jag tycker inte oro är ett uttryck för kärlek. Kärlek är att älska barnen för vilka de är, i motgång och medgång, även när det inte blir som man hade tänkt sig.

Den moderna medicinen ställer frågan på sin spets. Om fosterprovet visar att barnet har någon defekt, behåller man då barnet eller gör man abort? Det är en knivig fråga. Om man behåller barnet och sen oroar sig hela tiden, hur kärleksfullt är det? Det är kanske bättre att göra abort och sen få ett barn som man kan älska utan att glida iväg i oro.

Svåra frågor som sagt. Att alltid älska sina barn eller sin nästa är ett krav som få lever upp till. Men jag tror det blir enklare om man erkänner sin ofullkomlighet, än om man går och inbillar sig att allt man gör motiveras av ren kärlek. Att lära känna sina mindre smickrande sidor kan lustigt nog vara en början på att ha bättre relationer till sina nära och kära.

Jättestora frågor: Måste man offra något för kärlekens skull?

Fria Tidningen: Rädda föräldrar och trotsiga barn
Till saken hörde att mamman var nyseparerad. Klart som korvspad, tänkte jag, att barnet reagerade på det. Så det framförde jag i sansad ton, snällt och försiktigt, som en möjlig orsak, en förklaring, ett konstruktivt förslag. Men gissa vad som hände? Just det. Alla mammorna fick spader.

tisdag 28 juni 2011

Kommer Förbifarten bli av?

Förbifart Stockholm är, namnet till trots, inte till för trafik som far förbi Stockholm utan till för att stockholmare ska köra mer bil till jobbet.

Det verkar ovisst om bygget verkligen blir av eftersom man råkat komma på att luften blir hälsofarlig i den långa tunneln. Det var miljöminister Andreas Carlgren som bestämde att vägen skulle gå under jorden av miljöskäl. År 2009 kom man på att då man använder dubbdäck i Sverige så blir luften i långa tunnlar hälsofarlig. Andreas Carlgren har länge varit motståndare till projektet och jag tycker det är en händelse som ser ut som en tanke att tunnelkravet, som ytligt sett (haha) räddade projektet, istället kan komma att sänka det. Regeringen kräver en lösning av Trafikverket, som fortfarande inte förklarat hur man ska lösa problemen.

Regeringen: Vad gäller för luften i tunnlarna?
Inne i tunnlarna ökar exponeringen för luftföroreningar. Regeringen har därför föreskrivit ett villkor om att en plan ska upprättas med åtgärder för att begränsa luftföroreningar i tunnlarna. Vägverket kommer att studera olika tekniker för att rena tunnelluften och ventilera tunnlarna.

Svenska Dagbladet: Svårt åtgärda luft i tunnel

Svenska Dagbladet: Dålig luft kan försena Förbifarten
Enligt Marie Westin, miljöspecialist på Vägverket, är det inte möjligt att bygga tunneln enligt de nuvarande planerna.

SvD: Dödlighet ökar med förbifart
Trafikverkets tidiga beräkningar har visat på positiva hälsoeffekter för hela befolkningen om den fyrfiliga motorvägen byggs, och trafiken trycks ner i tunnel. Men de nyaste beräkningarna för projektet visar att hälsoeffekterna tvärtom blir negativa på grund av de höga halterna av luftföreningar som ackumuleras i tunneln.

SvD: Hälsorisker förbises av Trafikverket

onsdag 22 juni 2011

Body Shops nya sportiga flaskor


Lovely haircut. Malmö Lund Cycle Chic


Schampot på Body Shop säljs nu i smalare och längre flaskor. Jag tycker de ser billigare, sportigare och plastigare ut. De gamla flaskorna är mer tidlösa och klassiska.

Betydelsen av ordet sport har förvandlats från att man själv sportar till att man ser på tv när någon annan sportar. Sen köper man sportigt schampo med inbyggd balsam för att intala sig att man sportar.

nya och gamla flaskan på Body Shop
Nya flaskan till höger. Båda flaskor rymmer 250 ml

NWT: Inte Bilen Under Milen
Åttio procent av befolkningen över 30 år är otillräckligt fysiskt aktiva varav 15-30 procent är helt fysiskt inaktiva.

fredag 10 juni 2011

Jasmine Kara är snygg

Foto från Jasmines hemsida

Jasmine är popstjärna och har en röst som en svensk lastbil. Svenska lastbilar är dubbelt så stora om amerikanska (60 ton mot 36).

Hon har profilerats i den trevliga tidningen Camino. I samma nummer skrevs lite om teppanjakisjukan. Teppanjakisjukan är när man köper en ny spis som är MYCKET bättre än den gamla.



Obs transportmedel och val av huvudbonad!


DN: Vindsvåningar har blivit ett sätt att leva
Eric Tour vänder vant de spröda råvarorna på sin teppanyakihäll. Vårlök, groddar och mizunasalladens dekorativa blad lierar sig med äggnudlar och räkor. Heta droppar från flaskor och burkar med besynnerligt innehåll får fullborda verket.

måndag 6 juni 2011

Bilar lever sitt eget liv

Språket avslöjar hur i ser på saker:

Cyklist påkörd av bil
En cyklist blev på nationaldagskvällen påkörd av en bil i centrala Varberg.


Cyklister kallas cyklister medan bilister kallas bilar. Då är det enklare att acceptera att bilister mejar ner cyklister, för bilister kan ju inte se sig för eller trycka på bromspedalen, eller ens lämna bilen hemma. Bilar är lite som heliga kor, man kan inte ställa krav på dem.

Halkan körde för fort:

DN: Tre olyckor på samma ställe
Väg 83 i Hälsingland drabbades under en och en halv timme av tre trafikolyckor till följd av blixthalka.

onsdag 18 maj 2011

Frihetsmaskinen

Ektorp by Erik Sandblom

Med en fällbar cykel tar man sig fram överallt. I X2000 första klass såväl som på enskilda vägar med förbud för motorfordon.

Prylkoll: Framdäcket heter Greenspeed Scorcher och är ett 40 mm brett däck utan mönstring. Det är det bredaste däcket som passar till Brompton. Jag tror inte på att breda däck rullar långsammare, tvärtom. Nackdelar är att de är tyngre och har större luftmotstånd. Jag cyklar visserligen otroligt, orimligt snabbt men jag tror inte däckets luftmotstånd spelar nån roll för mig. Men skönt att ha på grusvägar.

Bicycle Quarterly Tire Test
An objective repeatable test was performed that shatters a lot of long held beliefs about tires. I think most cyclists would agree that narrow high pressure tires are inherently faster. It’s too bad that notion is wrong. Interesting Jan found over 20% difference in speed between some of the tires he tested. Think about that 24kph instead of 20kph just by swapping out tires. Now add to that the fact the fast tires might be wider lower pressure ones that are much more comfortable.

Schwalbe Big Apple: Rolling resistance

Bike Race Info: Bicycle Tires Explained
What changes when the tire gets fatter is the shape of the contact patch. With a 20, the contact patch is a long oval. With the fatter tire, the contact patch gets shorter and wider. When a rider is using a skinnier tire, the long contact patch means he is flexing a wider arc of the tire casing, flexing more of the tire, causing more wasted energy from the internal friction of the tire and tube.

Bicycle tires – puncturing the myths
For an equivalent make and model of tire, Wheel Energy claim the 25mm-wide size will have five percent lower rolling resistance on average – the supposed average limit of human detection – than the more common 23mm one.

torsdag 28 april 2011

Cycling. Towards Health & Safety


Cyklister får färre hjärtproblem, kortare vårdtider och lindriga skador. Foto Olof Blomqvist

Cycling, Towards Health & Safety kom 1992. Det är en rapport på 150 sidor från British Medical Association som visar att folk borde cykla mer. Beslutsfattare och allmänhet måste bli mer medvetna om de stora positiva hälsoeffekterna cykling ger, heter det.

Kapitel 11 är särskilt intressant. Där refereras flera studier angående vikten av motion för att inte dö av hjärtproblem. En unik tabulering av pendlingsdata från folkräkningen presenteras. Den togs fram av Office of Population Censuses and Surveys.

Tabuleringen visar att hälsofrågorna är viktigare än risken för skador och kollisioner. Bland alla pendlare i England (även icke-cyklister) står krockar med motorfordon för 1,3% av dödsfallen, medan hjärtfel står för 33%. Man kan säga att hälsan är 20 gånger tyngre än krockarna.

En studie på 9000 statsanställda visade att de 9% som rörde sig mest, t ex cyklade en timme i veckan, hade hälften så mycket dödliga hjärtproblem.

En studie på 1400 fabriksarbetare visade att de som cyklade ibland hade en hälsa motsvarande att vara fem år yngre. De som cyklade ofta var som tio år yngre. Det kan inte uteslutas att de cyklande hade andra hälsosamma vanor som t ex att äta bättre. 95% av de deltagande tyckte att motion var bra men bara 28% motionerade. Många tyckte att det vore trevligt att cykla mer men att det är för farligt.

Rapporten går även in på vilka skador cyklister får. Det visar sig att cyklister får korta vårdtider (55% vårdas mindre än två dygn på sjukhus) och lindriga skador. 80% av skadade cyklister får högst en tvåa på en sexgradig skala av skador (maximum abbreviated injury scale).

En av rekommendationerna i rapporten är att barn ska uppmuntras bära cykelhjälm, eftersom hjälmar kan skydda mot de skrapsår som kan uppstå vid låga hastigheter och eftersom barn har mjuka skelett. Men holländska data visar att huvudskada är kopplat till höga hastigheter (räcercyklister, mountainbiking och krock med bil) och barn cyklar inte så fort.

US non-cycling excuses, safety.

Fietsersbond: Fietshelmen
Uit onderzoek blijkt dat ernstig hoofdletsel vooral voorkomt bij slachtoffers die door een auto aangereden zijn en bij racefietsers en mountainbikers. Anders dan vaak gesuggereerd, vormen (jonge) kinderen niet de grootste groep slachtoffers. In gebieden waar de fietshelm verplicht is, daalt het risico op hoofdletsel niet, het fietsgebruik wel.

måndag 25 april 2011

Jesus lever längre - precis som cyklister!


Bikes Are Shoes - cykelparkering vid Amsterdam Central

För tvåtusen år sen spikades Jesus upp på korset så illa att han dog. Men sen kom han tillbaka och var levande! Hur gick det till? Hade han en dubbelgångare med stor samarbetsvilja? Eller en assistent som återskapade honom från DNA? NEJ! Lösningen är så självklar -- han cyklade! Cyklister lever ju längre!

Det finns fyra studier som visar detta. Tre av dem finns ånnlajn medan den fjärde är på väg till mig med posten! Denna fjärde är nämligen så gammal att den bara finns på pergament papper. Den publicerades för 21 år sen. Men Transportstyrelsen verkar fortfarande inte ha läst den.

I en DN-artikel uppger Transportstyrelsen att 1800 cyklister får bestående men varje år. Men det framkommer inte att "bestående men" är enligt Folksams definition och att det mäts från 1 till 99%. Folksam kollar inte ens om folk verkligen fick bestående men, utan det är en riskbedömning som de hittat på för snabba upp försäkringsärenden. Transportstyrelsen pratar hjälmar också, trots att när fler bär hjälm så minskar inte huvudskadorna. Det nämns också att cyklister ofta slår sig, men inte att cyklister får kortaste vårdtiden.

DN: Cyklister i flest trafikolyckor

No clear evidence from countries that have enforced the wearing of helmets. British Medical Journal

Cyklister får kortaste vårdtiden - Ecoprofile

http://sv.wikipedia.org/wiki/cykelhjälm#Emot
Cyklister lever längre. Två danska studier på 30 000 vuxna visade att vuxna som cyklar till jobbet har 40% lägre dödlighet än andra, trots att nästan ingen använde hjälm i Danmark när studierna gjordes. En litteraturstudie från Nederländerna, där nästan ingen använder hjälm, visade att bilister som byter till cykel i genomsnitt tappar 5-9 dagars livslängd till trafikolyckor, men samtidigt vinner 3-14 månaders livslängd på grund av bättre hälsa. Det innebär att om färre cyklar på grund av hjälmlagar eller hjälmkampanjer, så är kampanjerna kontraproduktiva.

söndag 3 april 2011

Kärlek - tänk om det vore så enkelt

En låt på hitlistorna just nu handlar om män som slår kvinnor. Den heter "Spring för livet" och här kommer några utdrag:

Man skadar inte om man älskar
...
Du kan inte förändra, du kommer aldrig förstå
Det enda du kan göra är att gå


Tänk om det vore så enkelt. Jag tycker inte man ska slåss, men kärlek är inte alltid så lätt. Något av det svåraste kan vara att inse att man älskar någon ändå, trots att man är sårad och förnedrad. För så kan det vara, och det enda man kan göra då är att förlåta. Vilket kan vara nog så svårt.

Expressen: Läs Sara Vargas personliga brev

lördag 19 mars 2011

Rensa i avdragsfloran!


Det blir snurrigt med alla avdrag

Om man bor i egen villa eller bostadsrätt och har lån så får man lägre skatt i form av ränteavdrag. Men den som bor i hyresrätt får inte göra ränteavdrag, inte heller den som äger hyreshuset. Eftersom ränteavdragen gynnar villor så antar jag att det underblåser stadsutglesningen. Och eftersom det uppmuntrar till belåning så ökar det riskerna i det finansiella systemet. Eftersom det är svårare att flytta från ett ägt hem än en hyrt hem så hämmar det arbetsmarknaden också. Vi flytt int.

Vad fördelen är vet jag inte, förmodligen är det något hemägarideal som ska skydda oss mot ryssarna eller nåt.

Dessutom leder stadsutglesningen till att folk får längre till jobben. Men det har dom tänkt på och infört reseavdrag. Ju mer pengar man betalar för att resa till jobbet desto lägre skatt får man. De flesta och största avdragen görs av bilister i grannlän till storstadsområdena. Och eftersom cykling är så billigt gynnas cyklister inte alls.

Stadsutglesning ger mer bilåkande vilket leder till hjärtinfarkt. Bilpendlare löper 70% ökad risk för hjärtinfarkt. Men det har dom också tänkt på! Så nu finns det friskvårdsavdrag. Det innebär att man kan cykla på en stillastående cykel i en motionshall för 1000 kr i månaden, på arbetsgivarens bekostnad. Och då får arbetsgivaren lägre skatt.

sv.wikipedia.org/wiki/Ränteavdrag
sv.wikipedia.org/wiki/Reseavdrag
sv.wikipedia.org/wiki/Friskvårdsavdrag

Umeå universitet: Bilpendling ökar risken för hjärtinfarkt
De som regelbundet åker bil till arbetet löper drygt 70 % högre risk att drabbas jämfört med de som promenerar, cyklar eller tar bussen till arbetet.

Med rättvisa skatteregler kan vi få fler hyresrätter
Fastighetsägarna, hyresgästerna och allmännyttan skriver gemensamt på DN Debatt

Se också tidigare inlägg: Välfärdssjukdomar är Sveriges malaria

Ekot: Vill ge cyklande politiker belöning
Jönköpings kommunfullmäktige ger extra pengar till alla ledamöter som kör bil till mötena

lördag 26 februari 2011

Hjälmkampanjer underblåser rädslan för bilister


The Weekly carnageAbout The Weekly Carnage

Berusade bilister kommer på fjärde plats bland saker svenskar är rädda för. Globalt kommer fortkörare och rattfyllerister på tredje och fjärde plats.

När jag säger till människor att kampanjer för cykelhjälmar avskräcker från cykling så kontrar de med att lag om bilbälten inte tycks avskräcka från att köra bil. För det första borde cykelhjälmar jämföras med bilhjälmar och för det andra befinner sig cyklister utanför bilen medan bilisten befinner sig inuti. Cyklister är därför redan i utgångsläget rädda för bilister, och hjälmkampanjer underblåser den rädslan. Bilister säger ibland att de är rädda för att köra över cyklister, men det är faktiskt värre att bli överkörd än att köra över. Dessutom är det bilisten som sitter vid spakarna, vilket minskar bilistens känsla av maktlöshet.

Cyklisters rädsla för bilister kan sägas vara befogad eftersom tre av fyra omkomna cyklister i Sverige dog i kollision med motorfordon. I USA är andelen ännu högre. Men om cykling verkligen är farligt kan diskuteras, eftersom cyklister lever längre. Och ju fler som cyklar desto säkrare blir det.

Svenska Dagbladet: Var vi bor i världen avgör våra rädslor

sv.wikipedia.org/wiki/Cykelhjälm#Skadefrekvens

Cykling förlänger livet och ökar trafiksäkerheten - Cykelsmart

Bilbranschen pratar cykelhjälm men tiger om bilhjälm - Ecoprofile

onsdag 23 februari 2011

Behövs alla trafikljus?

Gröna trafikljus uppmanar bilister att gasa på. Tar man bort några av dem så dämpas trafiken och det skulle bli trevligare att cykla. Cykelbanor är inte alltid uppskattade av cyklister.


Andel cyklister med frigolitmössa i Göteborg

Cyklingen i Göteborg har stått still i 15 år trots att cykelbanenätet byggts ut kontinuerligt. Jag tror cykelsatsningen har balanserats av hjälmfokus, för hjälmbruket har ökat kontinuerligt sen 1991. Uppenbarligen har medborgarna övertygats om att cykling är såpass farligt att man måste ha hjälm. Att cyklister lever längre, även utan hjälm, är inget som svenska myndigheter tycker är värt att påtala.

Parallelt med cykelsatsningen har Göteborg gjort en gedigen satsning på allmän trafiksäkerhet. Man har dämpat bilismen. Det finns hur många fartgupp som helst, det finns blomkrukor som bilisterna måste köra slalom igenom, det finns rondeller och det finns upphöjda övergångsställen.

Jag tycker faktiskt bättre om att cykla på vanliga hastighetssäkrade gator än på cykelbanor. Man får mer plats, det är lättare att svänga vänster, asfalten är slätare och det är färre barnvagnar. Bilisterna är inget problem, för på hastighetssäkrade gator uppträder de som trevliga gäster på en fin middag.

Motsatsen till hastighetssäkring är trafikljus. När det äntligen slår om till grönt är det som en orgasm av hästkrafter. Bilisterna känner sig berättigade till gatan. Trafikljus förvandlar trevliga gäster till ohyfsade robotar.


Foto olivgrau


Jag må vara fyrkantig, men under ytan bankar ett hjärta av plast. Foto ClassicCopenhagen(Sandra)

De värsta trafikljusen är de som försöker hindra horder av fotgängare. På Hamngatan i Stockholm (vid NK) och Drottningtorget i Göteborg (vid centralstationen) har jag varit med om att fotgängarna svämmar över gatan i kraft av sin mängd, även om det är röd gubbe och många bilister. Såna trafikljus borde verkligen tas bort. Då skulle bilisterna åter bli som trevliga gäster på en fin middag, för en hel hord med fotgängare är faktiskt respektingivande.

Jag tror att många såna trafikljus inte överlever en vanlig nyttokalkyl. På järnvägen bygger man man ut för hundratals miljoner kronor för att spara en minut, för det är så många som reser. Men när resenärerna kommer fram till Drottningtorget eller Hamngatan förvandlas de till fotgängare. Då är deras tid inte är värd någonting längre och de får vänta på bilister. Tar man bort trafikljusen blir det trevligare för cyklister också, oavsett om det finns cykelbana eller ej.





Why Bicyclists Hate Stop Signs

Satsningar på cykelsäkerhet kan ha motsatt effektGET ON THAT BICYCLE AND RIDE (PDF)

Fakta:
Trots att 150 km cykelbana byggdes i Göteborg mellan 1999 och 2007 har cyklandet stagnerat.

1988: 260 km cykelbana
1999: 300 km
2007: 450 km

1994-96: cirka 120 000 cykelresor om dygnet
2007: cirka 100 000 cykelresor om dygnet

Källor: Göteborgs cykelfakta 2007, Göteborgs Cykelprogram 1999, och Göteborgs Trafik- och resandeutveckling 2010. Vårt Göteborg: Biltrafiken fortsatte öka - utanför stadskärnan

Lund har samma problem. Cykelbanenätet byggs ut men cyklandet minskar. Samtidigt finns en fet hjälmkampanj på kommunens hemsida. Bär du inte cykelhjälm dör du direkt.

LundaMaTs II Rapport 2009

Toronto Star: Bike riding is bliss in Copenhagen
We try to never talk to the public about cycling safety. Riding a bike is like brushing your teeth in Copenhagen. It's just a part of our everyday life. But every project we do has the goal of making cycling more safe. We just feel if we start to talk publicly about safety, people will start to doubt if cycling is safe.

Exempel på hjälmiver i Göteborg:

Cykel i Göteborg
"Som cyklist är du extra utsatt i trafiken."
"Det är dags att börja svettas."

Goda råd till dig som cyklar
"Var rädd om dig - använd hjälm!"

Vårt Göteborg: Dåliga ursäkter efterlyses i årets cykelkampanj
En annan man är orolig för att förstöra sin frisyr. Lösningen är en hjälm med afroperuk, den ger ingen ful hjälmfrisyr eftersom frisyren sitter utanpå.

Kan du dina fakta?
sv.wikipedia.org/wiki/Cykelhjälm
www.cykelhjelm.org/
cyclehelmets.org - cyclehelmets.org is administered by the Bicycle Helmet Research Foundation

Evening Standard: Accidents fear as traffic lights are taken away to ease jams
We have found that if you switch off the lights and leave road users to get on with it, motorists behave better towards pedestrians. They get eye contact.

söndag 20 februari 2011

Vattnet sinar i Arabländerna

Jemen är ett av länderna där folket demonstrerar för demokrati. Gemensamt med Egypten och Tunisien tycks vara att matpriserna ökar i takt med att oljepriset stiger och klimatförändringar leder till missväxt i bl a Ryssland, som i vanliga fall exporterar mat. Jemen är också ett land fattigt på vatten.

Sveriges Radio: Satsningar på att hålla Döda Havet vid liv - reportage från Jordanien

The Guardian - What does the Arab world do when its water runs out?

Water poverty index, by country in 2002

Ecoprofile. Globala sötvattensresurser

fredag 18 februari 2011

Nour El-Refai är snygg


Foto Rebecca Martyn

Komikern Nour El-Refai är snygg och rolig och pratar sensuell skånska. Ikväll kl 23 är hon med i Hångla med P3. Det är ett program för ungdomar om sex och går på fredagar.

Måndag-torsdag vid samma tid finns istället Ligga med P3 som är lite mer avancerat och vuxet. Lite för avancerat för mig faktiskt. Det är inte bara explicit utan kulturellt också. Ibland hör jag kulturprogram med film- och bokrecensioner och mycket namedropping, eller tittar i tidningens kulturdel. Det är både bohemiskt och hippa referenser, samtidigt. Men Ligga med P3 är ÄNNU kulturellare! Deltagarna är ännu mer bohemiska och ännu hippare.


The aliens posess an intelligence and culture far beyond our own

memory-alpha.org/wiki/Crystalline_Entity

Jotob: Nour el refai Raw Comedy Club 2010-01-19 - Nour är rolig och har en söt blomma i håret

måndag 7 februari 2011

Snöstaden Montreal satsar på cykling


TV2 Nyheder visar en snöslunga på en cykelbana i Köpenhamn.

Det snöar sjukt mycket Montreal. I December snöar det i genomsnitt 48 centimeter, i januari kommer det 53 cm och i februari fylls det på med 43 cm till. Och eftersom temperaturen sällan går över noll under tiden så ligger snön kvar. Därför måste man ploga snön åt sidan, och sen kommer en snöslunga som sprutar upp snövallarna i lastbilar som kör och dumpar snön nånstans.

Det har inte hindrat staden från att satsa på cykling. På två år har cyklingen på de nya cykelbanorna i innerstan ökat med 40%. Det finns nu 500 kilometer cykelbana och målet är 800 till 2013. Men bara 35 kilometer snöröjs på vintern.

Snö är en ursäkt som ofta framförs mot cykelsatsningar. Men snö kan röjas och det gör man ju i Montreal. Kan man söröja 35 km så borde man kunna röja mer om viljan finns. Köpenhamn kan köra snöslungor på cykelbanorna, så andra städer borde också klara det. I Linköping fortsätter 70 procent av sommarcyklisterna att cykla även på vintern.

en.wikipedia.org/wiki/Montreal

The Gazette: If you build it, they will ride

The Urban Country: Montreal Bicycle Ridership Up 35-40%
o Ridership in July was consistently double from ridership in April
o Having a combination of moderate or severe rainy weather with fog, drizzle and/or freezing rain during the same hour will cause a ridership reduction of 19%
o The presence of precipitation in the morning reduces total daily ridership by 13-15% (when there is no rain in the afternoon)

Biking Toronto: Physically Separate Bikelanes Coming to Downtown Toronto

Toronto Star: City to build curbs for separate bike lanes downtown
Mayor Rob Ford may not come off as a friend of the cycling community, but it will likely be on his watch that Toronto’s first protected bike lanes get built on city streets.

Copenhagenize: Enter The Snow Slinger of Copenhagen

sv.wikipedia.org/wiki/Cykel#Cykelns_roll_i_resandet

Oulu: Cycling
As much as 20 percent of all trips in Oulu are made by bicycle, while the corresponding figure for the rest of the country is about 11.

Umeå: Cykeltrafikprogram för hållbar utveckling
Andelen cykelresor I Umeå tätort är 22 %.

måndag 10 januari 2011

Regeringen inför statlig avundsjuka

Förr i tiden ansågs avundsjuka vara ett typiskt svenkt drag som förklarade varför socialdemokraterna alltid vann valen. Men nu har de borgerliga vunnit två val i rad och avundsjukan är som bortblåst. Eller?

Strax före jul bestämde regeringen att SVT och Sveriges Radio måste skicka in alla sina programidéer till regeringen, som skickar vidare idéerna till konkurrerande, privata medieföretag. Om programidéerna är för spännande så stoppas de, för att skydda de privata mediaföretagen.


Jag är inte alls frustrerad. Jag tycker bara det behövs väldigt mycket regler. Bilden visar ryska popduon Tatu. Foto Czechu90, Wikipedia

Nu skriver centerpartiet en debattartikel där de föreslår att SJ tvingas berätta vilka marginaler de har på olika sträckor. Tanken är att SJ inte ska dumpa priserna på vissa sträckor för att hålla konkurrenterna borta. Men redovisningskravet gör naturligtvis också att konkurrenterna får reda på vilka sträckor som är lönsammast.


Regeringen tycker inte Sveriges Television ska vara alltför spännande. Foto Marc van Woudenberg

Det hör till saken att SJ enligt lagen inte längre har något monopol och inte heller några subventioner.

Man kan också fråga sig om det verkligen handlar om prisdumpning när (och om) SJ väljer att tillhandahålla ett någorlunda komplett tågnät. Det kan ju gå ihop sig i ett större perspektiv. Det man förlorar på gungorna tar man igen på karusellerna. Apple tar inget betalt för iTunes till exempel, men självklart bidrar iTunes till Apples vinster i ett större perspektiv.

Regeringen: Förhandsprövning av nya tjänster från SR, SVT och UR

SvD: Bättre konkurrens räddar järnvägen