måndag 10 januari 2011

Regeringen inför statlig avundsjuka

Förr i tiden ansågs avundsjuka vara ett typiskt svenkt drag som förklarade varför socialdemokraterna alltid vann valen. Men nu har de borgerliga vunnit två val i rad och avundsjukan är som bortblåst. Eller?

Strax före jul bestämde regeringen att SVT och Sveriges Radio måste skicka in alla sina programidéer till regeringen, som skickar vidare idéerna till konkurrerande, privata medieföretag. Om programidéerna är för spännande så stoppas de, för att skydda de privata mediaföretagen.


Jag är inte alls frustrerad. Jag tycker bara det behövs väldigt mycket regler. Bilden visar ryska popduon Tatu. Foto Czechu90, Wikipedia

Nu skriver centerpartiet en debattartikel där de föreslår att SJ tvingas berätta vilka marginaler de har på olika sträckor. Tanken är att SJ inte ska dumpa priserna på vissa sträckor för att hålla konkurrenterna borta. Men redovisningskravet gör naturligtvis också att konkurrenterna får reda på vilka sträckor som är lönsammast.


Regeringen tycker inte Sveriges Television ska vara alltför spännande. Foto Marc van Woudenberg

Det hör till saken att SJ enligt lagen inte längre har något monopol och inte heller några subventioner.

Man kan också fråga sig om det verkligen handlar om prisdumpning när (och om) SJ väljer att tillhandahålla ett någorlunda komplett tågnät. Det kan ju gå ihop sig i ett större perspektiv. Det man förlorar på gungorna tar man igen på karusellerna. Apple tar inget betalt för iTunes till exempel, men självklart bidrar iTunes till Apples vinster i ett större perspektiv.

Regeringen: Förhandsprövning av nya tjänster från SR, SVT och UR

SvD: Bättre konkurrens räddar järnvägen

Inga kommentarer: