Efter att Nikita Khrushchev tagit över från Stalin sågade han sin föregångare inför partikongressen 1956. Stalin var alldeles för godtycklig med alla arresteringar, menade Khrushchev. Det sägs att talet var så upprörande att några av åhörarna fick hjärtattack eller begick självmord. Under hans period som ledare, 1953 – 1964, minskade antalet fångar i Sovjetunionen från 13 miljoner till fem miljoner.
Nikita Khrushchev stod för ett alternativt Sovjetunionen. Foto Lookatme.ru
Khrushchev hoppades att Sovjetunionen snart skulle uppnå samma levnadstandard som i väst, och att detta skulle öka kommunismens och Sovjetunionens inflytande i världen. Sovjetunionens tidiga ledning i rymden blev ett bra pr-instrument. Sputnik kom i omloppsbana 1957 och Yuri Garagin blev första människa i rymden 1961. Första kvinna i rymden blev Valentina Tereshkova 1963. Tereshkova flög 48 varv runt jorden på tre dagar och hade radiokommunikation med kosmonaut Valery Bykovsky, som flög i en egen kapsel 5 km bort.
en.wikipedia.org/wiki/Secret_speech
en.wikipedia.org/wiki/Khrushchev_Thaw
en.wikipedia.org/wiki/Sputnik_1
en.wikipedia.org/wiki/Yuri_Gagarin
en.wikipedia.org/wiki/Valentina_Tereshkova
Men det blev inte som Khrushchev tänkt sig. Den ekonomiska tillväxten uteblev och han avsattes 1964. Han var dåtidens Gorbatjov. Hur kommer det gå för dagens Gorbatjov, president Dmitry Medvedev?
Ja, varför misslyckas Sovjetunionens reformledare egentligen? Kanske för att de inte känner till folkets problem tillräckligt väl. Liberalen och oppositionspolitikern Grigory Yavlinsky fick en pratstund med president Medvedev, och intervjuades om detta i tidningen Moskovsky Komsomolets 9 oktober 2009.
Grigory Yavlinsky: Vote for the people you know, people you can turn for help
Yavlinsky menar att ryssar inte bryr sig om att protestera eftersom de inte hyser någon tilltro till politiken. De kan inte få politikerna att göra ens enkla saker som att anordna en lekplats eller att asfaltera en väg. Och när det väl sker protester, så slås dessa ner. Yavlinsky menar att människorättsaktivisterna som kritiserar regimen istället borde betraktas som en viktig tillgång, eftersom de sätter fingret på akuta problem som regimen inte bemästrar. Men istället för att lyssna på varningssignalerna, så väljer regimen att slå ner på oliktänkande.
Det ska bli intressant att se om Medvedev gör något av Yavlinksys synpunkter. Min övertygelse är att om man kan få bort ryssarnas apati för politik, så är det bra för fred och utveckling i regionen.
Washington Post: A former Kremlin protestor now governs the provincial region of Kirov
Newsweek: The Dissident Who Came In From the Cold
Nikita Belykh är utnämnd av Dmitry Medvedev som guvernör i Kirov. Han är liberal och hoppas engagera befolkningen i lokalpolitiken. Hans utnämnande betraktas som ett experiment.
Ekot: Medvedev tar krafttag mot ryska polisen
Ekot: Medvedev utmanar vodkatörstiga ryssar
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar