onsdag 1 maj 2013

Barn och vuxna i trafiken


Men hallå kvastgubben, det där är inget övergångställe! Dåligt föredöme för barnen!!! Foto Amsterdam Cycle Chic.

Svenska Dagbladet skriver att blöjbarn kan lära sig läsa genom att titta på hela ord istället för att ljuda med bokstäver:

"Istället för att på traditionellt vis bryta ner orden i bokstäver och ljuda sig fram till betydelsen, tittar barnet på hela ordbilden och lär sig snabbt att känna igen den."

Jag köper resonemanget, eftersom det är samma sätt som vuxna läser på. Man ljuder inte bokstäverna, man ser hela ordet direkt. Skrivna ord är lite som ikoner på en dator. Man känner igen ikonerna med en gång och behöver inte tyda.

Jag upplever samma sak i vägtrafiken. Genom skyltar och regler försöker man i detalj tala om hur trafikanterna ska bete sig. Man bygger ett system som är så avancerat och invecklat att barn inte förväntas klara av det. När man säger att barn inte klarar trafiken så menar man egentligen att de mejas ner av vuxna. Och eftersom det är de vuxna som mejar ner barnen och inte tvärtom, måste det rimligtvis vara de vuxna som inte klarar trafiken.

Det brukar vara enklare att läsa av trafiken i lägre hastighet, 30 km/h, både ur fotgängarens och bilistens synvinkel. Det går att bygga gatorna så att de inte inbjuder till hög hastighet. Gör man det så behöver man bara enkla regler som "se dig för" och "bete dig som folk". På en sådan gata tror jag barnen klarar sig utmärkt.

Vill man resa långt och snabbt finns tåg och flyg, som båda är mycket säkrare än att åka bil. Gå till bistron och ta en drink. DET får inte barnen göra!


Ta en drink i barvagnen

Blöjbarn lär sig läsa. Svenska Dagbladet

3 kommentarer:

Jon sa...

Klockrent

Jon sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Erik Sandblom sa...

Oj tack Jon!