torsdag 19 januari 2012

Strålkastare kan både blända och belysaFoto ©Mikael Colville-Andersen/Copenhagenize


Chefen för trafiksäkerhetsföreningen NTF uttalade sig i höstas i P1 om fotgängares säkerhet i mörker. Hon sa att man som fotgängare bör använda reflexer, eller allra helst reflexväst om man går på mörka landsvägar. Hon fick frågan vad bilisternas ansvar är. Då förklarade hon att bilister måste stanna för fotgängare vid övergångsställen.

Mer intressant är vad som utelämnades. Det är nämligen tillåtet för fotgängare att korsa en väg var som helst. Detta enligt en anarkosyndikalistisk propagandaskrift som heter Trafikförordningen. Sjunde kapitlet tredje paragrafen.

Även Trafikförordningen har ett intressant utelämnande, nämligen fotgängares klädsel. Det omnämns inte alls. Som bilist ska man alltså enligt trafikförordningen förvänta sig mörkklädda fotgängare lite var som helst, men det nämndes inte i programmet.

En annan faktor som NTF inte nämnde är bilisternas bländande strålkastare som gör det svårare att urskilja fotgängare och cyklister. Strålkastarna gör det lättare för bilisten att se, men alla som får ljuset i ögonen får istället svårare att se. Kanske vore det bättre om bilisterna använde gula positionsljus istället för bländande strålkastare, åtminstone på upplysta platser?

Österrike avskaffade sin lag om sk varselljus (halvljus) för bilister dagtid av denna anledning. De kraftiga varselljusen gör att bilister syns bättre medan mjuka trafikanter syns sämre.

Wikipedia: Tagfahrlicht. Vorschriften in den jeweiligen Staaten

Hur skyddar du dig i mörkret? - Epstein i P1

Reflexen - en billig livförsäkring - Göteborgs-Posten

Glöm reflexvästar, använd positionsljus och sakta ner! - på denna blogg

Trafiksäkerhet för vem? - Ecoprofile

1 kommentar:

Marcus sa...

"...anarkosyndikalistisk propagandaskrift som heter Trafikförordningen"

Jag gillar beskrivningen av Trafikförordningen! :)