söndag 15 januari 2012

Du är inte ful men fotot är fult


Foto river sealJag fick en artikel publicerad i Fria Tidningen förra veckan! Den handlar om varför höstens förslag till hjälmlag för cyklister är dåligt. Cyklister lever längre och ingen vet hur många cyklister får bestående hjärnskador. Eftersom en hjälmlag riskerar att hämma cyklingen kostar det fler liv än det sparar.

När jag diskuterar detta får jag ofta medhåll, men med tillägget att det är okej att uppmana folk att frivilligt ha hjälm. Men om hjälmlag är dåligt för att det hämmar cykling, så måste rimligtvis hjälmkampanjer också vara dåliga av samma anledning.

Det är som att säga att en person visserligen inte är ful, men fotot är fult. Det går inte att slingra sig -- personen blir ledsen oavsett det är fotot eller hon själv som är ful. Pratar man om hjälmar som skydd mot hjärnskada så är det "hjärnskada" människor tänker -- oavsett det är en hjälmlag eller en hjälmkampanj.

Ingen vet hur många som får bestående hjärnskada av cykling. Och då ska man inte uppmana folk att ta på hjälm för att undvika det, oavsett hur man försöker slingra sig.

Kontraproduktiv lag om cykelhjälm - Fria Tidningen

Kontraproduktiv lag om cykelhjälm - HPVS Forum

sv.wikipedia.org/wiki/Cykelhjälm

Motion 2011/12:T376 Cykelhjälm

Inga kommentarer: