Förr i tiden ansågs avundsjuka vara ett typiskt svenkt drag som förklarade varför socialdemokraterna alltid vann valen. Men nu har de borgerliga vunnit två val i rad och avundsjukan är som bortblåst. Eller?
Strax före jul bestämde regeringen att SVT och Sveriges Radio måste skicka in alla sina programidéer till regeringen, som skickar vidare idéerna till konkurrerande, privata medieföretag. Om programidéerna är för spännande så stoppas de, för att skydda de privata mediaföretagen.
Jag är inte alls frustrerad. Jag tycker bara det behövs väldigt mycket regler. Bilden visar ryska popduon Tatu. Foto Czechu90, Wikipedia
Nu skriver centerpartiet en debattartikel där de föreslår att SJ tvingas berätta vilka marginaler de har på olika sträckor. Tanken är att SJ inte ska dumpa priserna på vissa sträckor för att hålla konkurrenterna borta. Men redovisningskravet gör naturligtvis också att konkurrenterna får reda på vilka sträckor som är lönsammast.
Regeringen tycker inte Sveriges Television ska vara alltför spännande. Foto Marc van Woudenberg
Det hör till saken att SJ enligt lagen inte längre har något monopol och inte heller några subventioner.
Man kan också fråga sig om det verkligen handlar om prisdumpning när (och om) SJ väljer att tillhandahålla ett någorlunda komplett tågnät. Det kan ju gå ihop sig i ett större perspektiv. Det man förlorar på gungorna tar man igen på karusellerna. Apple tar inget betalt för iTunes till exempel, men självklart bidrar iTunes till Apples vinster i ett större perspektiv.
Regeringen: Förhandsprövning av nya tjänster från SR, SVT och UR
SvD: Bättre konkurrens räddar järnvägen
måndag 10 januari 2011
torsdag 6 januari 2011
Cykling är det nya internet
Cykling är det nya internet. När jag säger att folk borde prova att cykla mer så låter det påfallande likt hur folk pratade om internet för 15 år sen. Folk sa att internet är för svårt att använda, vad är poängen, det är bara för nördar, jag kan ringa i telefon, det är svårt för äldre personer, bla bla bla. Nå, idag använder alla internet hela tiden och jag läste att äldre gör det mest.
Samma sak kan hända med cykling. Hälften av bilresorna i Europa är kortare än fem kilometer och cyklingen ökar inte bara i Köpenhamn och Amsterdam utan även i Stockholm, Paris och London.
Visserligen är cyklar äldre än internet men det sker ändå en kunskapsutveckling. Byråkrater lär sig att hjälmkampanjer är kontraproduktiva och att cykelbanor inte kan se ut hur som helst. Väljarna börjar förstå att cykling är en politisk fråga precis som bilism och tåg. Det sker en snabb produktutveckling och försäljningsökning på lastcyklar, vikcyklar och elcyklar.
Ett exempel på den politiska utvecklingen är nätverket Yimby, som lobbar för mer tät blandstad och minskad bilism. Centrala figurer i Yimby som Anders Gardebring och Johannes Åsberg visar klar förståelse för hur effektivt cykling är som masstransportmedel i städer. Det visar att cykling håller på bli vuxet och inte bara är en fråga för miljörörelsen och hurtbullar.
uk.rec.cycling: cycling is the new internet
Cycling: the way ahead for towns and cities (PDF)
More than 30 % of trips made in cars in Europe cover distances of less than 3 km and 50 % are less than 5 km!
Yimby: Rusningstrafik i Utrecht, Holland
Yimby GBG: Göteborg behöver fler p-platser!
New York Times: Don’t Call Me, I Won’t Call You
In the last five years, full-fledged adults have seemingly given up the telephone — land line, mobile, voice mail and all. According to Nielsen Media, even on cellphones, voice spending has been trending downward, with text spending expected to surpass it within three years.
...
Phone calls are rude. Intrusive. Awkward.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)