söndag 8 maj 2016

Förslag på lagändringar till folkhälsoministern


Folkhälsoministern säger till Aftonbladet att det kan bli lagändringar för att förbättra folkhälsan. Därför har jag tre förslag som skulle ge bättre hälsa:

1. Gör det lagligt för alla att cykla såväl med som utan hjälm. Cyklister lever längre eftersom det är hälsosamt. Ju fler som cyklar, desto fler liv kan räddas! Cykling är bra för hjärnan också. Barn som cyklar eller går till skolan presterar bättre, och motion förebygger stroke. Så avskaffa lagen om att barn under 15 måste ha hjälm vid cykling!

2. Sluta förbjuda hus utan parkeringsplatser. De flesta kommuner kräver ett visst lägsta antal parkeringsplatser för bil, annars får man inte bygglov. Det gör det dyrare att bygga i centrala, gång- och cykelvänliga områden. Folkhälsoministern kan besluta om en attitydpåverkande informationskampanj till landets kommuner.

3. Slopa reseavdraget. Det används nästan uteslutande till att subventionera bilpendlande och bidrar till bilköer. Vill man öka incitamentet att jobba är det bättre att sänka jobbskatten.

Där har ni tre lagändringar som bör vara prioriterade för alla som vill se bättre folkhälsa!

”Sitta är bland det farligaste som finns”. Aftonbladet

5 kommentarer:

Anonym sa...

Du borde bli politiker! //Johan

Anonym sa...

Ser dock inte hur tredje förslaget påverkar folkhälsan, det krävs många mil för att få avdrag. Bostadsbrist gör att det inte är enkelt att flytta till jobben utan det blir att pendla, utanför storstadsregionerna är kollektivtrafik ingen lösning.

Erik Sandblom sa...

Anonym: Reseavdraget är inte baserat på avstånd, men du har rätt i att det är avsett för längre pendling. Jag tycker att det finns bättre lösningar på bostadsbristen än reseavdrag. Inte minst slopad parkeringsnorm skulle göra det billigare att bygga där jobben finns.

Rolf Broberg sa...

Kan det vara så att lägenheter där man inte har bilparkering får ett lägre marknadsvärde, vilket gynnar dem som vill ha kortare resor och ett liv utan bil, vilket skulle utveckla en mer hållbar livsstil speciellt i storstäder?

Erik Sandblom sa...

Rolf, jag vet inte, jag misstänker att många överskattar värdet av parkering. Jag tror att bra lägen är dyra, oavsett parkering.

Jag tror att om byggfolket slipper parkeringskraven så bygger de fler lägenheter centralt, och då får fler möjlighet att bo i innerstan.