lördag 22 juni 2013

Varför cykelhat?

TV4 Nyhetsmorgon fick stora skälvan häromdagen när ett barn blev påkört av en cyklist. Inga fakta presenterades i övrigt, bara en enskild händelse. Det var hätskt cykelkrig och jag vet inte allt. Men statistiken visar att cyklister nästan är helt ofarliga. Cyklister står för mindre än en procent av dödliga påkörningar.


Figur sammanstäld av Krister Spolander

TV4 är inte ensamma om att reta upp sig på cykel. Roligast var när Wall Street Journal pratade om "den allsmäktiga cykellobbyn". Göteborgs-Postens ledarsida är också en pålitlig cykelhatare, även om de anstränger sig att påskina lugn.

Så varför "ett hätskt cykelkrig"? Det finns många förklaringar men en av de enklare är att den anspråkslösa cykeln klarar en stor del av det som bilar används till. Många väntar med att skaffa körkort, och om man redan klarat 30 år utan körkort så kan det bli ett antiklimax när man väl får det. Oj jag kunde åka till Ikea, och själv sitta vid ratten! Det har jag ALDRIG kunnat tidigare! Och när jag satt och skruvade ihop Billy-hyllan, det var obeskrivligt!! Hm…


När du skaffar körkort och bil kan du åka till Ikea HELT SJÄLV!!Bilkramare känner kanske att den gråa vardagen inte matchar bilden av heroiska körortsinnehavare som klarar de tuffa uppgifterna. De önskar att de vore skogshuggare, som Michael Palin i Monty Python.

Länkar

Tvååring skadad i hätskt cykelkrig. TV4 Nyhetsmorgon

Opinion: Death by Bicycle. Wall Street Journal

Cyklistjävlar. Jenny Strömstedt
Cykeldårar. A daisy Day - Den påkörde verkar vara dotter till nyhetsankarets kollega

Cyklar och bilar lika viktiga. Göteborgs-Posten
För medan cyklisthatet (i Sverige i alla fall) i huvudsak är koncentrerat till en grupp ilskna farbröder på Facebook, är bilhatet en naturlig och självklar del av maktutövandet i ett flertal större kommuner, inte minst Göteborg.

Extra, Extra: Wall Street Journal Wins At Stupid! Bike Snob NYC
Up until now, the media has been using the conventional weapons of stupidity in their War Against Bikes, but on May 31st the entire world sat up and noticed when the Wall Street Journal escalated matters by dropping this devastating atomic firebomb of nuclear retardation.

PS För en mer vetenskaplig förklaring till cykelhat kan man läsa David Hortons essä. Han menar att cyklister ses som annorlunda, och när cyklingen ökar kan man bli rädd för att själv bli en såndär cyklist en dag. Något för oss cykelkramare att fundera på, hur framställer vi cyklister? Fear of Cycling 05 - Making Cycling Strange DS

Inga kommentarer: