söndag 23 december 2012

Etik i köttfabriken


Foto Scott Bauer, USDA/Wikipedia

Många företag arbetar med miljöcertifiering och policies mot barnarbete för att vinna kundernas förtroende. Det räcker inte att säga att man följer lagen, man måste jobba i rätt anda också.

Det verkar inte så vanligt bland köttfabriker. De anstränger sig inte ens. Lustigt nog verkar allmänheten acceptera det. Man köper kläder åt sin hund men struntar i hur grisen på middagsbordet har haft det.

Ett steg på vägen att ändra på det vore att låta grisarna få komma ut i friska luften. Eller, halvt på skämt, varför inte ha glasväggar på slakterier, så alla kan se hur det ser ut? Man vill väl veta vad det är man stoppar i sig?

Ge alla grisar rätt till utevistelse. Brännpunkt - Svenska Dagbladet
Vägen framåt för Sveriges grisnäring är ett inte ett urholkat utan tvärtom ett stärkt djurskydd, så att konsumenterna verkligen ser att det gör skillnad att välja svenskt. Vi behöver införa obligatorisk ursprungsmärkning av allt kött, i butik såväl som på restaurang, så att konsumenterna kan göra medvetna val.

Inga kommentarer: