måndag 20 augusti 2012

Vad är det roligaste och vad är det rätta?


Wernher von Braun, raketforskare. Ett litet steg för nazismen, ett jättekliv för USA. Foto wikipedia

I filmen Star Trek First Contact får vi möta Zefram Cochrane, uppfinnare till warpdriften som gör att man kan flyga fortare än ljuset. Cochranes första färd med rymdskeppet blir början på en ny, mer hedervärd och civiliserad era för mänskligheten. Men Cochrane själv är alkoholist och är bara ute efter att tjäna pengar.

Zefram Cochrane är inte olik Wernher von Braun, som ledde arbetet med att bygga nazisternas V2-missiler och senare NASAs månraketer. Under andra världskriget arbetade von Braun för nazityskland och var medlem i SS, Schutzstaffel. Han besökte fångläger och rekvirerade tvångsarbetskraft därifrån. Man kan diskutera innebörden av det. Det kanske inte är så lätt att som en Herr Dipl-Ing. Raketenforscher helt enkelt hoppa av. Men det är intressant att valet han gjorde innebar att han fick ägna sig åt sin passion för raketer. Över 3000 raketer, missiler, tillverkades. De kunde hålla kursen med hjälp av gyroskop, men kunde inte ändra färdväg efter uppskjutningen så skadekraften blev i praktiken inte så stor. På ritbordet fanns missiler som skulle nå New York och månen.

Det finns en annan likhet mellan First Contact och historien, nämligen att rymdkapplöpningen blev en sorts moralisk uppgradering av kalla kriget. Rymdkapplöpningen blev ett sätt att bedriva kalla kriget utan så många dödsoffer. Zefram Cochrane dök upp i Star Trek första gången 1967. Vid det laget hade USA nyss tagit ledningen med längsta rymdpromenaden och första dockningen av två rymdskepp.

En annan motsägelsefull figur är Steve Jobs. Han var stenrik redan i början av åttiotalet men gav inte så mycket pengar till välgörenhet. Kanske tyckte han att det bästa han kunde göra var att ägna sig åt sin passion för elektronik. Han befann sig i en situation som liknade den för Wernher von Braun och Zefram Cochrane. Han kunde antingen förändra världen med sin passion för teknik, eller följa en mer etisk bana och låta andra sköta tekniken. Det är intressant att i efterhand fundera över vad som är bäst.

Soviets Planned to Accept JFK’s Joint Lunar Mission Offer

Playboy Interview: Steven Jobs (1985)
I’m convinced that to give away a dollar effectively is harder than to make a dollar.

Why Explore Space?Ernst Stuhlinger, Associate Director for Science
Specifically, she asked how he could suggest spending billions of dollars on such a project at a time when so many children were starving on Earth.

Apple världens mest värdefulla bolag - Ekot

Inga kommentarer: