torsdag 30 juni 2011

Är det kärlek att oroa sig?



En av gästerna i radioprogrammet Jättestora Frågors avsnitt om kärlek beskrev hur hon ligger vaken och oroar sig för sina barn. Jag tycker inte oro är ett uttryck för kärlek. Kärlek är att älska barnen för vilka de är, i motgång och medgång, även när det inte blir som man hade tänkt sig.

Den moderna medicinen ställer frågan på sin spets. Om fosterprovet visar att barnet har någon defekt, behåller man då barnet eller gör man abort? Det är en knivig fråga. Om man behåller barnet och sen oroar sig hela tiden, hur kärleksfullt är det? Det är kanske bättre att göra abort och sen få ett barn som man kan älska utan att glida iväg i oro.

Svåra frågor som sagt. Att alltid älska sina barn eller sin nästa är ett krav som få lever upp till. Men jag tror det blir enklare om man erkänner sin ofullkomlighet, än om man går och inbillar sig att allt man gör motiveras av ren kärlek. Att lära känna sina mindre smickrande sidor kan lustigt nog vara en början på att ha bättre relationer till sina nära och kära.

Jättestora frågor: Måste man offra något för kärlekens skull?

Fria Tidningen: Rädda föräldrar och trotsiga barn
Till saken hörde att mamman var nyseparerad. Klart som korvspad, tänkte jag, att barnet reagerade på det. Så det framförde jag i sansad ton, snällt och försiktigt, som en möjlig orsak, en förklaring, ett konstruktivt förslag. Men gissa vad som hände? Just det. Alla mammorna fick spader.

tisdag 28 juni 2011

Kommer Förbifarten bli av?

Förbifart Stockholm är, namnet till trots, inte till för trafik som far förbi Stockholm utan till för att stockholmare ska köra mer bil till jobbet.

Det verkar ovisst om bygget verkligen blir av eftersom man råkat komma på att luften blir hälsofarlig i den långa tunneln. Det var miljöminister Andreas Carlgren som bestämde att vägen skulle gå under jorden av miljöskäl. År 2009 kom man på att då man använder dubbdäck i Sverige så blir luften i långa tunnlar hälsofarlig. Andreas Carlgren har länge varit motståndare till projektet och jag tycker det är en händelse som ser ut som en tanke att tunnelkravet, som ytligt sett (haha) räddade projektet, istället kan komma att sänka det. Regeringen kräver en lösning av Trafikverket, som fortfarande inte förklarat hur man ska lösa problemen.

Regeringen: Vad gäller för luften i tunnlarna?
Inne i tunnlarna ökar exponeringen för luftföroreningar. Regeringen har därför föreskrivit ett villkor om att en plan ska upprättas med åtgärder för att begränsa luftföroreningar i tunnlarna. Vägverket kommer att studera olika tekniker för att rena tunnelluften och ventilera tunnlarna.

Svenska Dagbladet: Svårt åtgärda luft i tunnel

Svenska Dagbladet: Dålig luft kan försena Förbifarten
Enligt Marie Westin, miljöspecialist på Vägverket, är det inte möjligt att bygga tunneln enligt de nuvarande planerna.

SvD: Dödlighet ökar med förbifart
Trafikverkets tidiga beräkningar har visat på positiva hälsoeffekter för hela befolkningen om den fyrfiliga motorvägen byggs, och trafiken trycks ner i tunnel. Men de nyaste beräkningarna för projektet visar att hälsoeffekterna tvärtom blir negativa på grund av de höga halterna av luftföreningar som ackumuleras i tunneln.

SvD: Hälsorisker förbises av Trafikverket

onsdag 22 juni 2011

Body Shops nya sportiga flaskor


Lovely haircut. Malmö Lund Cycle Chic


Schampot på Body Shop säljs nu i smalare och längre flaskor. Jag tycker de ser billigare, sportigare och plastigare ut. De gamla flaskorna är mer tidlösa och klassiska.

Betydelsen av ordet sport har förvandlats från att man själv sportar till att man ser på tv när någon annan sportar. Sen köper man sportigt schampo med inbyggd balsam för att intala sig att man sportar.

nya och gamla flaskan på Body Shop
Nya flaskan till höger. Båda flaskor rymmer 250 ml

NWT: Inte Bilen Under Milen
Åttio procent av befolkningen över 30 år är otillräckligt fysiskt aktiva varav 15-30 procent är helt fysiskt inaktiva.

fredag 10 juni 2011

Jasmine Kara är snygg

Foto från Jasmines hemsida

Jasmine är popstjärna och har en röst som en svensk lastbil. Svenska lastbilar är dubbelt så stora om amerikanska (60 ton mot 36).

Hon har profilerats i den trevliga tidningen Camino. I samma nummer skrevs lite om teppanjakisjukan. Teppanjakisjukan är när man köper en ny spis som är MYCKET bättre än den gamla.



Obs transportmedel och val av huvudbonad!


DN: Vindsvåningar har blivit ett sätt att leva
Eric Tour vänder vant de spröda råvarorna på sin teppanyakihäll. Vårlök, groddar och mizunasalladens dekorativa blad lierar sig med äggnudlar och räkor. Heta droppar från flaskor och burkar med besynnerligt innehåll får fullborda verket.

måndag 6 juni 2011

Bilar lever sitt eget liv

Språket avslöjar hur i ser på saker:

Cyklist påkörd av bil
En cyklist blev på nationaldagskvällen påkörd av en bil i centrala Varberg.


Cyklister kallas cyklister medan bilister kallas bilar. Då är det enklare att acceptera att bilister mejar ner cyklister, för bilister kan ju inte se sig för eller trycka på bromspedalen, eller ens lämna bilen hemma. Bilar är lite som heliga kor, man kan inte ställa krav på dem.

Halkan körde för fort:

DN: Tre olyckor på samma ställe
Väg 83 i Hälsingland drabbades under en och en halv timme av tre trafikolyckor till följd av blixthalka.