måndag 20 december 2010

Betongpartiernas bestämmarnoja driver Sverigedemokraternas framgång


Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna och Moderaterna sätter en ära i att bestämma så mycket som möjligt

Det är kanske inte så konstigt att Sverigedemokraterna gick framåt i valet. Vid sidan av integrationsfrågorna finns det stora likheter mellan Moderaterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. De gillar alla övervakning, vapenexport, djurplågeri, motorvägar, kärnkraft, cykelhjälmar och förbud mot hus utan bilparkering. Tillsammans har de två tredjedelar av rösterna, och en svår bestämmarnoja.

Jag har visserligen träffat trevliga och kloka moderater och socialdemokrater, som jag har mycket gemensamt med. Men det är undantag, och båda partierna gör anspråk på att vara statsbärande på ett förvaltande, betonggrå sätt. De verkar gilla expertvälde också. Erik Ullenhag (fp) och Maud Olofsson (c) har sagt att deras uppdrag är att hålla ihop fyrpartiregeringen och inte bråka. De menar att väljarna gillar det.

Jag tycker det låter som att många röstar inte för att ta ansvar utan för att slippa det. De stora partierna har inget problem med detta utan framhåller gärna hur bra de är på att bestämma.

Det parti som oblygast driver bestämmarlinjen är Sverigedemokraterna. De vill till och med bestämma vilket land man ska bo i. Att de fixar det grundar sig på en svår bestämmarnoja. En bestämmarnoja som moderaterna och socialdemokraterna inte ifrågasätter. Tvärtom tävlar de som sagt om att vara mest statsbärande och bestämmaraktiga. Fram till för några år sen ville moderaterna bestämma hur människor har sex.

Jag hoppas att människor engagerar sig mer i framtiden. Jag tror att Wikipedia kan göra det lättare att vara påläst. Det gör det lättare att snabbt få en bild av läget samtidigt som där ofta finns källhänvisningar och länkar till djupare information.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Första paragrafen är klockren :)
Bra iakttagelse

Erik Sandblom sa...

tack :)