tisdag 26 januari 2010

Star Trek, ett dåligt inflytande?


Sesame Street - Patrick Stewart helps the Count

Star Trek är mycket bättre än Star Wars. Logiken dikterar att en borgkub skulle kunna assimilera en dödsstjärna vilken dag som helst. Fast... Star Wars-fans kan nog också komma med i federationen av Trekkers en vacker dag!

Ändå har jag vissa tvivel. Är inte allt lite för enkelt på Star Trek? Är teknikoptimismen Star Treks fel? Folk tror ju att alla problem, riktiga som påhittade, kan lösas med teknik helt oavsett vad problemet handlar om. Det skulle inte förvåna mig om någon trodde att teknikens under snart gör att vi kan skruva en skruv med en hammare. Vi behöver en ännu bättre hammare. Att bara använda en skruvmejsel är för enkelt.En grej som retar mig med Star Trek är att (i filmen Motion Picture och serien Deep Space Nine) så har dom små kärror som inte har hjul. Istället har dom nåt blått teknik-sken under kärran som ersättning för hjul. Dom har alltså uppfunnit hjulet en gång till! Nu kanske jag låter lite bakåtsträvande men vad är det för fel på ett helt vanligt, hederligt hjul?

Det verkar som att ingenting på rymskeppen är energisnålt. Till och med kraftöverföringen (det vill säga de elektriska ledningarna) lyser. Ljuset från ledningarna är uppenbarligen en energiförlust. Hur ska man kunna warpa iväg i full fart från fientliga, engelsktalande utomjordingar med buckliga pannor, om elnätet läcker en massa energi hela tiden?

Inga kommentarer: