torsdag 26 mars 2015

Kortslutning i kampanjerna

Cyklisten signalerar "jag stannar". Foto © Mikael Colville-Andersen/Copenhagen Cycle Chic

Trafikverket har en sympatisk sida på nätet om att barn bör cykla och gå till skolan. De mår bra av motionen, lär sig hantera trafik och blir självständiga.

Samtidigt har Trafikverket en annan sida där de beskriver hur farligt det är att cykla. Det står: "Varje dag skadas nära tio cyklister i Sverige så svårt att de behöver läggas in på sjukhus minst ett dygn. De flesta av dem skadas när de kör omkull utan att någon annan är inblandad." Men eftersom cykling inte är farligare än att gå, och eftersom cyklister lever längre, så måste jag beteckna det som en lögn. Cykling är inte farligt, det stämmer inte.

Jag tror den senare kampanjen är anledningen till den förra. Vi borde inte behöva kampanjer för att barn själva ska gå och cykla till skolan. Det borde vara lika naturligt som att borsta tänderna eller knyta skorna. Föräldrarna kanske låter barnen cykla om Trafikverket slutar sprida obildat dravel om faran med cykling? Läs på lite mer, och kampanja lite mindre!

Mer läsning:
Är det föräldrarnas fel att de skjutsar barnen för mycket? Ecoprofile
Trots att trafiken blir allt säkrare är det allt färre barn som går eller cyklar till skolan.

söndag 15 mars 2015

Ulla Hamilton är fortfarande inte imponerad


Stockholms före detta moderata gatuborgarråd gjorde sig känd bland cykelfolk genom att ofta säga att hon inte var imponerad. Är snöröjningen eftersatt på cykelbanorna? Ulla Hamilton är inte imponerad över de som gnäller. Är det regionala cykelstråket ofta blockerat av containrar? Ulla Hamilton är inte imponerad över att bli pingad på twitter. Det är ju trots allt semester!


Sedan valet sysslar hon med annat. Hon poängterar att media har dålig faktakoll. Men om man påpekar att moderaternas kampanjmaterial om Förbifart Stockholm har samma problem, så låtsas hon inte förstå.

Jag raljerade över detta och... Ulla Hamilton är inte imponerad.

Här kan du läsa mer om när Ulla Hamilton inte är imponerad:
Staden om snöröjningen: trist att ni ständigt klagar. Cyklistbloggen

Jag, en "Twitterbombare"? Krister Isakssons blogg

fredag 13 mars 2015

Uppmärksamhet för min artikel om cykelhjälmar


Hurra, jag fick en artikel om cykelhjälmar publicerad i Trafiktekniska föreningens tidskrift Reflexen! Jag fick också äran att få skriva en sammanfattning på engelska till Europeiska cyklistförbundets hemsida, som fått 2780 delningar fram till 19 mars. ECF är en paraplyorganisation för cykelförbund, och Cykelfrämjandet är med. Även norska Sykkelbynettverket gjorde en nyhet av min artikel.

I artikeln skriver jag att ökat bruk av cykelhjälm inte har gett avtryck i statistiken. Skador mot huvudet minskar fortare än andra skador, men samma utveckling syns hos fotgängare och bilister.

Reflexen 2015-1. Trafiktekniska föreningen

What happens when you mandate helmet-wearing among young Swedish cyclists? European Cyclists' Federation

Lite effekt av økt hjelmbruk blant barn? Sykkelbynettverket


Min artikel fick en fin placering på ECFs hemsida. Klicka för större

Här finns en fullständig referenslista till min artikel.