onsdag 21 maj 2014

Malmötrafiken kräver gåhjälm



Malmöpolisen skrev på sin Facebook om vad vi ska göra åt faran med bilister som inte ser var de kör. Jag håller förstås med, men tycker att texten kan bli ännu bättre. Såhär:

GÅHJÄLM

Ikväll blev ännu en fotgängare påkörd av en bil i centrala Malmö.

Fotgängaren var på väg över en gata, på ett övergångsställe.

Ingen av parterna uppträdde vårdslöst, körde fort eller bröt mot några lagar eller regler.

Bilisten blev olyckligtvis bländad av den annars så vackra solnedgången.

Fotgängaren iakttog särskild försiktighet när denne korsade gatan.

Trots båda parters försiktighet blev det ändå blodspillan.

Hade fotgängaren burit hjälm hade det förmodligen undvikits. Så var nu inte fallet.

Lagen om gåhjälm gäller bara barn under 15 år (där det kan bevisas att föräldern har vetskap om att barnet saknar hjälm).

På förekommen anledning vill vi ändå uppmana alla som går att använda hjälm, barn som vuxna. Det sparar liv och förhindrar allvarliga skador.

Ett par av vittnena till dagens olycka var iallafall klara över vad dom skulle göra imorgon - köpa gåhjälm!

Väl mött (med hjälm)!
/Fredrik

A Walking Helmet is a Good Helmet. Copenhagenize

lördag 10 maj 2014

Jag älskar cycle chic!



Vilken bilist skulle preja den här cyklisten? Foto Franz-Michael S. Mellbin

Trafiken ska inte vara en könlös zon. Vi borde bry oss mindre om trafikregler och mer om varandra som de sociala varelser vi är.

Allt som behövs för att cykla är en cykel, och de kläder du redan har i garderoben. Precis som när vi åker bil, buss eller går till fots så klär vi oss efter destinationen, inte färdmedlet.

Den långa versionen av denna text finns här:

Why I Love cycle Chic. Ecoprofile

söndag 4 maj 2014

Cyklister som väljer bort cykelbanan



Kan vi bara kopiera Köpenhamn? Nej. Det vore för enkelt. Foto © Mikael Colville-Andersen/Copenhagenize

Som cykelkramare tycker jag det är viktigt med cykelbanor. Men jag känner mig kluven eftersom många cykelbanor är så dåliga, även nybyggda. Linjeföringen är alldeles för dålig. Asfalten är sällan slät även när den är nylagd. De är för smala och delas med fotgängare. Man måste sakta ner eller stanna där småvägar och utfarter korsar cykelbanan, men där bilister på "bilvägen" självklart bara blåser förbi.

Så det är trevligare att cykla på bilvägen istället. Ett under av smidig linjeföring och slät asfalt. Självklart tillräckligt brett och alla ser sig för helt naturligt innan de korsar eller svänger in på vägen. Wow, det är som första klass!

För de som bygger cykelbanor verkar det som att maskinernas storlek är omvänt relaterad till byggets kvalitet. Du tror väl inte att den där stora gula maskinen kan lägga slät asfalt eller!!

Nästan alla bilister är snälla mot mig, trots att jag cyklar på "deras" väg. Tänk om de som bygger cykelbanorna var lika trevliga. Det vore nåt!

Så här länkar jag till några som tycker som jag. Ibland väljer vi bilvägen för att det funkar bättre att cykla där.

Varför cyklar cyklisterna på vägen istället för på cykelbanan? Cyklistbloggen

Slutar att vara laglydig. Cykelliberalen
Tänk om jag när jag kör bil på en huvudled skulle behöva stanna till vid varje anslutande väg för att jag inte kan vara säker på att bilisten stannar. Det gör jag naturligtvis inte utan litar på att bilisterna följer reglerna.

Den sämsta sorten
Det var ingen biltrafik att tala om och efter en kort stund så insåg jag att cykelbanan, som så ofta, mest var en fara för mig kring korsningarna.