torsdag 27 december 2012

Fysisk aktivitet förbättrar reaktionsförmågan



Ferrera, Italien. Foto © Mikael Colville-Andersen/Cycle Chic.

Idag rapporterar Ekot om att 1600 äldre personer dör varje år, bara för att de trillade och slog sig. Det är tråkigt men som tröst finns det ett enkelt sätt att förebygga så kallade fallskador, nämligen fysisk aktivitet:

Regelbunden fysisk aktivitet påverkar ett flertal olika funktioner i människans nervsystem. Funktioner kopplade mer omedelbart till den fysiska aktiviteten förbättras, exempelvis koordination, balans och reaktionsförmåga.
Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling. FYSS sidan 28.

Och muskelträning i ungdomen gör skelettet mer tåligt. Sidan 24.

Fler pensionärer dör i fallolyckor än i trafiken - Ekot

Who is dying while riding a bike? As Easy as Riding a Bike
Dutch cycling deaths are skewed very heavily to the elderly; 71% of all cycling deaths are over the age of 60, and nearly 25% are over the age of 80.

Benskörhet tar liv i onödan. Svenska Dagbladet
Hon måste äta kalktabletter och röra på sig så mycket som möjligt för att skelettet ska hålla sig elastiskt.

söndag 23 december 2012

Etik i köttfabriken


Foto Scott Bauer, USDA/Wikipedia

Många företag arbetar med miljöcertifiering och policies mot barnarbete för att vinna kundernas förtroende. Det räcker inte att säga att man följer lagen, man måste jobba i rätt anda också.

Det verkar inte så vanligt bland köttfabriker. De anstränger sig inte ens. Lustigt nog verkar allmänheten acceptera det. Man köper kläder åt sin hund men struntar i hur grisen på middagsbordet har haft det.

Ett steg på vägen att ändra på det vore att låta grisarna få komma ut i friska luften. Eller, halvt på skämt, varför inte ha glasväggar på slakterier, så alla kan se hur det ser ut? Man vill väl veta vad det är man stoppar i sig?

Ge alla grisar rätt till utevistelse. Brännpunkt - Svenska Dagbladet
Vägen framåt för Sveriges grisnäring är ett inte ett urholkat utan tvärtom ett stärkt djurskydd, så att konsumenterna verkligen ser att det gör skillnad att välja svenskt. Vi behöver införa obligatorisk ursprungsmärkning av allt kött, i butik såväl som på restaurang, så att konsumenterna kan göra medvetna val.

fredag 7 december 2012

Cykling förbättrar koncentrationen


Foto California Institute of Technology Archives

Det är en vanlig missuppfattning att man lätt skadar hjärnan av att cykla. I själva verket är det tvärtom, forskning visar att barn får koncentrationssvårigheter av att skjutsas till skolan i bil eller buss. Hjärnan mår bra av att man rör på kroppen. Cykling är bra för hjärnan även på andra sätt. Forskare har funnit att blivande mammor som bor inom 300 meter från en motorväg har högre risk att föda barn med autism.

Vuxna kan också cykla utan panik, för vardagscyklister lever längre och får färre sjukdagar. Bland vuxna är stroke (hjärnblödning) en av de främsta orsakerna till funktionshinder. Stroke är 20 gånger så vanligt som att drabbas av skallskada vid cykling. Stroke förebyggs av att sluta röka, äta rätt och få vardaglig motion.

Många kommuner arbetar med att vända utvecklingen där allt fler barn anländer till skolan med bil. Det är berömvärt men varför behövs egentligen kampanjer för något så enkelt som att cykla till skolan? Kanske för att hjälm- och reflexkampanjerna har motsatt verkan. På Linköping kommuns hemsida finns kampanjen för att cykla till skolan behändigt på samma sida som kampanjen för att det är så farligt att man måste ha hjälm.

Hej så länge, nu ska jag ut och gnugga geniknölarna!

Länkar

Motion betyder mere for børns læring end mad. Folkeskolen.dk

'Bilbørn' lærer mindre i skolen - Politiken.dk

Skolebørn koncentrerer sig langt bedre efter en cykeltur - Danmarks Radio

Improved learning through physical activity - Government of Western Australia (PDF)
Physical activity enhances children’s learning capabilities and leads to better performance in the classroom

Autism: Air Pollution May Be to Blame, Study Suggests - CBS News

Eksos og trafikkforurensning kobles til autisme - NRK
I utgangspunktet er det ganske liten risiko for at et barn skal utvikle autisme. Fra forskerhold opererer de med 6 tilfeller per 1000 innbyggere i Europa og Nord-Amerika, opplyser Folkehelseinstituttet.

Trafik och miljö i skolan
En utveckling som vi ser idag är allt fler barn skjutsas till skolan och träningar.

Stroke
Varje år drabbas 30 000 personer av stroke (hjärnblödning). Stroke är en av de främsta orsakerna till svåra och långvariga funktionshinder hos vuxna. Källa Neurologiskt Handikappades Riksförbund. Stroke

Varje år läggs 1300 cyklister in på sjukhus för vård för skallskada. Genomsnittliga vårdtiden är 1,7 dagar. Detta trots att bara två av tre cyklister bär hjälm i Sverige. Källa VTI, Trafikskador 1998-2005 enligt patientstatistik tabell 12a & 12b

Så det är alltså 20 gånger så många som drabbas av stroke som av skallskada vid cykling, detta trots att bara var tredje cyklist bär hjälm.

torsdag 6 december 2012

SD konkurrerar med bestämmarpartier


Om folk gör fel är det kanske annat än pekpinnar som behövs. Kampanj från Eskilstuna kommun

För två år sen skrev jag att Sverigedemokraternas framgångar beror på att många svenskar gillar bestämmarpartier som Socialdemokraterna och Moderaterna. De företräder detaljstyrning genom läxavdrag, övervakning och sånt. De vill uppfattas som statsbärande partier som vet bäst.

Nu skriver Svenska Dagbladet att enligt SCB så är det just Moderaterna och Socialdemokraterna som tappar väljare till Jimmie Åkesson. Så jag får vatten på min kvarn.

Att vara det statsbärande mittenpartiet har sina risker, det visar socialdemokraternas stora fall de senaste decennierna. Kanske vore det bäst för socialdemokraterna, och för Sverige, om de fokuserade mer på ideologin med gemensamma lösningar istället för att tävla om att vara mest mitten och mest statsbärande. Rensa exempelvis i avdragsfloran. Gör skattesystemet progressivt och lika för alla!

S och M behöver knäcka SD-koden - Svenska Dagbladet

På min blogg:
Betongpartiernas bestämmarnoja driver Sverigedemokraternas framgång
Rensa i avdragsfloran!