tisdag 15 maj 2012

Ny lastbil blir lika lång som tåg


Det finns gott om lediga tåglägen

En extra stor lastbil testas i timmerstransporterna Överkalix-Munksund, 170 km. Av de 170 km man kör, går 140 längs järnvägen Morjärv-Piteå.

Ibland sägs att godset måste gå med lastbil för att det är trångt på järnvägen. Men det stämmer inte. Trångaste sektorn på sträckan är på stambanan Boden-Nyfors på sena eftermiddagen. Även då finns gott om lediga tåglägen, det framgår av Trafikverkets grafiska tidtabell. De sluttande strecken i grafen är tåg och de kör från vänster mot höger. Grafen visar tiden från kl 16 till kl 20.

Egentligen är det ganska roligt att virket måste köras 170 kilometer bort för att sågas. Det måste vara en väldigt speciell såg, och väldigt speciellt virke också.

Grafiska tidtabeller för Tågplan 2011. Trafikverket

Här kommer Europas längsta timmerbil - Ny Teknik
Den här testbilen har rullat fram och tillbaka de 17 milen mellan en virkesterminal i Överkalix till ett sågverk i Munksund utanför Piteå i tre års tid.

Swedish lorry move shows Brussels ‘hasn’t thought this through’ - Transport & Environment

Superlång lastbil testas i Skåne
Det här är första vågen av försöksfordon. Ytterligare ett tiotal kommer inom en fyraårsperiod att provköras i Småland, Västernorrland, Dalarna och Gävleborg.

Tyska cykelfrämjandet kräver självbromsande lastbilar - Ecoprofile

måndag 14 maj 2012

P4 Stockholm berättar spökhistorier om cykelskador


Nu är det bevisat: Cyklister kan förvandlas till spöken Foto © Mikael Colville-Andersen

Radio Stockholm P4 kör en kampanj för cykelhjälmar denna vecka. Kapten Hjälm intervjuar en hjärnforskare som beskriver hur en hjärnskada kan göra det svårt att fungera i dagens komplexa samhälle. Men det sägs inget om hur vanligt det är att just cyklister drabbas av såna skador. Det är spökhistorier.

Neurologiskt Handikappades Riksförbund har fakta om stroke (hjärnblödning). Trettiotusen personer drabbas av stroke i Sverige varje år. Det är 10-20 gånger antalet som vårdas för skallskador vid cykling, beroende på hur man räknar. Stroke är en av de främsta orsakerna till svåra och långvariga funktionshinder hos vuxna, enligt NHR. Till skillnad från patienter med stroke blir nästan alla skadade cyklister helt återställda. En av riskfaktorerna för stroke är brist på vardaglig motion, som just att cykla.

Cykling är hälsosamt och förebygger en mängd sjukdomar. Så många att cyklister faktiskt lever längre, det visar flera studier. Kapten Hjälm i P4 borde sluta utmåla cykling som farligt. Byt namn till Kapten Cykel och hylla alla som cyklar, oavsett val av huvudbonad!

Godmorgon Stockholm. Kapten Hjälm är tillbaka! P4 Radio Stockholm

VTI - Trafikskador 1998–2005 enligt patientstatistik
1300 cyklister läggs in för skallskada varje år. Vårdtiden är i genomsnitt 1,7 dagar. Se tabell 12a & 12b.

Stroke. Neurologiskt Handikappades Riksförbund

http://sv.wikipedia.org/wiki/Cykelhjälm#Emot
Sex studier i vetenskapligt granskade tidskrifter visar att cyklister lever längre

söndag 13 maj 2012

Amatörboxningsförbundet slutar med hjälmar


Klicka för större!

Hurra, idag kom vår insändare med i GP! Jag firar med några urklipp om boxningshjälmar, som är på väg ut.

Amatörboxning farligt för hjärnan - Svenska Dagbladet
- Men vi vet i dag att huvudskydd mest hjälper mot ögonbrynsskador och inte har någon större betydelse när det gäller just hjärnskakning och hjärnskador, säger Wheeler.

Svenska boxare i kläm - Svenska Dagbladet
En regeländring kommer att skapa nya problem för svensk amatörboxning: från och med den 1 januari 2013 åker huvudskydden av.
– Får vi inte det godkänt också i Sverige, blir det knepigt för oss, säger Svenska boxningsförbundets Håkan Stigzelius.


Padded headgear won't stop concussion
Padded headgear does not reduce the rate of concussion or head injury for Rugby Union players, a major new Australian study has found.

tisdag 8 maj 2012

Ökat hjälmbruk leder inte till färre skador

I Göteborgs-Posten 9 maj skrivs att om alla cyklister bar hjälm skulle antalet skador halveras. Men det stämmer inte. I de vetenskapligt granskade tidskrifterna British Medical Journal och Accident Analysis and Prevention har DL Robinson visat att när hjälmbruket ökar så minskar inte skallskadorna. Det har också visat sig att bilister kör närmare cyklister med hjälm.

Senaste skrämseltaktiken är att cyklister måste skydda sig mot skador som inte märks. "Ibland märker man inte ens av dem förrän efter flera år," citeras experten i GP. Förutom att det är helt löjligt med skador som inte märks är det skadligt för folkhälsan att utmåla cykling som farligt. Cyklister lever längre eftersom motion förebygger de vanligast förekommande sjukdomarna, det visar flera studier.

Cykla, om livet är dig kärt!

Cykelhjälmen långt ifrån självklar - Göteborgs-Posten

Hjälm hade räddat vartannat barn - Göteborgs-Posten

http://sv.wikipedia.org/wiki/Cykelhjälm

måndag 7 maj 2012

Jag är utkonkurrerad



När jag blev intresserad av cykling som masstransport för drygt fem år sen var det fortfarande lite gulligt. Det fanns ingen trängselskatt i Stockholm och det fanns inga 20 000 lånecyklar i Paris. Times Square hade inte blivit fotgängarzon. Det fanns inget cycle chic.

Nu är mina åsikter så radikala och kontroversiella att de sammanfaller med, öh, DNs ledarsida. Jag vill speciellt peka på en pamflett av, ehm, centerpartiets borgarråd. Så ni förstår att jag verkligen är radikal.

Cykelbanor gynnar alla - DN Ledare
Sluta att se cyklisterna som trafikens svarta får - DN Debatt
Om cykeln ska vara ett konkurrenskraftigt transportmedel måste människor tillåtas att komma fram fort.

Dagens Nyheters cykelvecka - Cyklistbloggen