tisdag 23 mars 2010

Ibland är det bra med stigma

Igår avgick en kommunpolitiker i Stockholm sedan han för andra gången åkte fast för rattfylla. Rattfyllerister utsätter andras liv för fara, och en politiker som kör rattfull har förbrukat sitt förtroende. Det accepteras inte, och det tycker jag är skönt.

I andra sammanhang tycker jag allmänhetens värderingar är lite konstiga. Det är inte längre på modet med etanol, eftersom det är ett biobränsle som kan komma i konflikt med matodling. Och istället anses snåla dieselbilar vara det etiska valet. Visst är det lite konstigt? Fossila bränslen = hedersknyffel?


en.wikipedia.org/wiki/Oil_sands

Oljepriserna har nu blivit så höga att det är lönsamt att utvinna oljesanden i norra Alberta, i Kanada. Oljesanden måste renas med stora mängder vatten som måste upphettas till ånga. Avfallet renas inte, utan bildar stora sjöar som människor inte får närma sig och som gör att fåglar blir sjuka. Det går åt mycket energi att utvinna denna olja, och produktionen släpper ut 5-15 gånger så mycket klimatgaser jämfört med produktion av vanlig olja.

Läkaren John O'Connor i Fort Chippewan, nedströms från oljesanden, upptäckte onormalt många cancerfall i lokalbefolkningen. Det bekräftades sedan av Alberta Cancer Board. Men John O'Connor tackades inte. Istället anmäldes han för tjänstefel. Den federala myndigheten Health Canada tyckte att John O'Connor skrämde upp lokalbefolkningen i onödan, men läkarkollegiet friade honom.

Varför spårar myndigheterna ur bara för att någon gjort en redig cancerkartläggning? För att Kanada idag är den största exportören av olja till USA.

Men det är förstås inte bara myndigheter och oljebolag som är elaka. Att de agerar som de gör beror på att så många konsumenter köper olja, bensin och diesel. Det är konsumenterna som håller allting igång.

Varannan amerikan bor inom 8 km från jobbet vilket tar en halvtimme att cykla. Varannan svensk bor inom fem kilometer, och två av tre inom tio. Men i Sverige sker bara var tionde resa med cykel, och i USA mindre än en procent. Varannan svensk vuxen är överviktig eller fet.

Ekot: Rattfull politiker lämnar sina uppdrag

Klotet: Statoil fortsätter med oljesand i Kanada

Edmonton Journal: Doctor cleared over suggested link between cancer, oilsands

Monbiot.com: The Urgent Threat to World Peace is ... Canada
Until now I believed that the nation which has done most to sabotage a new climate change agreement was the United States. I was wrong. The real villain is Canada. Unless we can stop it, the harm done by Canada in December 2009 will outweigh a century of good works.

Scitizen: Is Canada Becoming a Petrostate?
Canada's increasing reliance on energy exports, especially oil from the Alberta tar sands, risk unsettling its politics and economy and turning the country into a petrostate--an authoritarian society in which dissent is stifled and enterprises beyond the energy sector are de-emphasized or even discouraged.

Grist: Images of oil addiction in Canada's tar sands
This vast store was first discovered by the Cree, and used benignly enough to patch canoes. It was first utilized by industry in 1967 with a mine operated by Suncor. The primary method of extraction is to remove the "overburden" -- Orwellian newspeak for what the rest of us might call living Earth: lakes, streams, old-growth Boreal forests, and wildlife. Once all living matter is removed, some of the largest open pit mines in the world are used to extract the bitumen.

Ecoprofile: De flesta rör sig inom tio kilometer

DN: Allt fler svenskar håller vikten

lördag 20 mars 2010

1959: Duopol bil-flyg


Ultra Swank: Architecture: Eero Saarinens JFK Terminal

1959 öppnades den första flyglinjen nonstop över Nordatlanten [1]. Det var Pan American Airlines som kunde flyga nonstop mellan London och New York med den nya Boeing 707 som hade en marschfart på drygt 900 km/h. Tidigare behövde man mellanlanda för att fylla på bränsle. Det var början på slutet för atlantångarna, som tog fyra dagar på sig och som därmed hade höga personalkostnader.


Atlantångare vid Manhattan 1963

1959 började Vikinglinjen köra sin bilfärja mellan Sverige och Finland [2], och Gotlandstrafiken fick sin första bilfärja 1955 [3]. Idag är i princip alla passagerarbåtar bilfärjor, i alla fall på de lite längre sträckorna.

Så man kan säga att det var 1959 som duopolet bil-flyg uppstod. Sen dess är man klorofyllkommunist/orakad feminist om man förespåkar cykling eller spårtrafik som alternativ till bil och flyg. Inte ens den kände motorvägsmotståndaren Jane Jacobs tyckte att kollektivtrafik är särskilt bra. Och precis som många nordamerikaner tyckte hon att cykling var något främmande [4]. Något man pysslade med i Shanghai och Amsterdam.

En annan sak hände 1959... man började bygga Shinkansen i Japan! Fram till dess fanns mest smalspår i Japan, men snart skulle tågen börja köra på normalspår i 210 km/h [5]. Till 2013 ska farten höjas till 320 km/h [6]. Mer om snabbtåg i ett senare inlägg!

[1] The Opening of the Commercial Jet Era

[2] sv.wikipedia.org/wiki/Viking_Line

[3] sv.wikipedia.org/wiki/Rederi_AB_Gotland

[4] en.wikipedia.org/wiki/The_Death_and_Life_of_Great_American_Cities

[5] en.wikipedia.org/wiki/Shinkansen

[6] en.wikipedia.org/wiki/E5_Series_Shinkansen

Alf Hornborg, professor i humanekologi, Lunds Universitet skriver om olja på SVT.se. Allt är oljans fel: attackerna elfte september, bostadsbubblan i USA och den därpå föjande finanskrisen, och klimatproblemet.
SVT.se: "Sista sucken för den fossildrivna världsekonomin"

torsdag 11 mars 2010

Cykelvagn till minimalist


På Apollo 14 användes en kombinerad gå-vagn och arbetsbänk, Modularized Equipment Transporter

Jag har provat två stycken cykelvagnar, varav den ena rymlig men otymplig och den andra smidig men trång. Den smidiga vagnen är så liten att den inte tar mer än mina två rejäla cykelväskor.

Problemet med otympliga cykelvagnar är inte att cykla med stor last, det går fint. Problemet är att hantera vagnen när man inte cyklar. Ibland är det helt enkelt bättre att minska på prylmängden! Killen som säljer den smidiga vagnen tycker att folk inte uppskattar hur bra cykelvagnar är. Kanske det, eller är det så att man helt enkelt klarar sig rätt långt med en helt vanlig ryggsäck eller ett par cykelväskor? Hur ofta fyller man bakluckan på en bil?

An Interview with Nick Lobnitz, Carry Freedom Bike Trailer Inventor


Se min Flickr-sida med cykelvagnar

Den smidigare vagnen heter CarryFreedom City. Den medföljande tygväskan är liten, men det är lätt att spänna fast större saker ovanpå. Finessen med CarryFreedom City är att den är smidig både att gå och cykla med. Cykelväskor funkar bra på cykeln, men att bära dem någon längre sträcka till fots är ganska jobbigt.

Guide: Finkläder i cykelväska
På den alltid läsvärda Ljungbergs blogg så noteras de gigantiska resväskor som tycks bli alltmer populära, även på korta resor. Min förklaring till detta mysterium är att väskorna används till att packa finkläder med mycket luft. Men det behövs inte, en kostym kan åka i cykelväskan utan att bli skrynklig. Byxor och bläser brukar vara i ull eller nån blandning som inte skrynklar sig så lätt. Skjortan är lite känsligare, men köper man en bomullsskjorta av fin kvalitet så håller den sig ganska slät. Kläderna rullas luftigt inuti varann och stoppas ner i väskan. Skorna får plats mellan ytterlocket och innerdelen som försluts med snöre. Det går hur bra som helst, inget skrynkel överhuvudtaget! Resten av packningen får plats i andra väskan (cykelväskor säljs ofta i par).