söndag 25 januari 2009

Jag hör dig inte, jag har en banan i örat!



Ekot: Tysta bilar kan vara en säkerhetsrisk
Det har blivit alldeles för tyst inne i moderna bilar. Nu försöker svenska forskare ta fram ett system där ljud från trafiken utanför bilen förstärks in till kupén och varnar för farliga situationer. Sensorer på utsidan av bilen känner av trafikfaror och spelar upp ett ljud inne i kupén.


Foto Mikael Colville-Andersen / Copenhagen Cycle Chic

Vore det inte bättre att vara en del av omgivningen istället för att skärma av den?

torsdag 22 januari 2009

Kan våld lösa problemen?

Om våld är en lösning på problem så borde mellanöstern vara den problemfriaste världsdelen vid det här laget.

Nu vill regeringen att Sverige ska ställa upp med en ny snabbinsatsstyrka till EU. EU måste kunna gå in och styra upp i t ex Kongo och Darfur. Det låter bra i och för sig att ta ansvar på det sättet. Men hur uppkom egentligen problemen i Kongo och Darfur? Hade dom för få soldater? Jag är ingen expert men jag ser framför mig analfabetism (inte lättaste ordet att stava till) och brist på rent vatten som bidragande faktorer. Med det som bakgrund, är det en bra strategi att gå in och bomba fram några brunnar och ställa skoleleverna på rad för att arkebusera dem?


Franska och tyska snabbtåg sida vid sida i Paris.

Utbildning och rent vatten är bra problemlösare. Ett annat är frihandel. Att länderna i EU har njutit av fred, hälsa och välstånd i generationer beror på att forna fiender har blivit handelspartners. Det kanske är en idé värd att exportera?

Studio Ett: Volvo och varslen och det svenska försvarets framtid

Chicago Tribune: Doubts left in debris of Israel's pullout from Gaza
The Israeli army said it had killed hundreds of militants in the campaign and destroyed scores of smuggling tunnels and arms caches. Yet Hamas continued firing rockets at Israel throughout the war, and the core of its armed wing appeared intact.

lördag 17 januari 2009

Långsamma fordon ofta i olyckor


Ekot: Långsamma fordon ofta i olyckor
Långsamtgående fordon, som exempelvis traktorer, är varje år inblandade i närmare ett par hundra trafikolyckor, i flera fall dödsolyckor. Vanligast är olyckor vid avsvängningar, korsningar och när en snabbare bil kommer i fatt och inte är beredd på att det går så långsamt.



Jag har bett mitt alter ego kommentera denna nyhet:

För att öka säkerheten bör traktorerna utrustas med raketdrift som kopplas på vid körning på allmänna vägar. Det skulle ha den gynsamma bieffekten att öka böndernas produktivitet genom att de arbetar fortare. Tänk på säkerheten – öka farten!

lördag 3 januari 2009

Nu blir cykelbanorna framkomliga

Göteborg satsar på ett så kallat stomcykelnät. Det består av två stråk som bildar ett kors genom stan. Stomcykelnätet ska vara en prioriterad, snabb och bekväm färdväg för cyklister. Det är lite av en trend nu, att förbättra kvalitén på cykelbanorna. Det sägs att Malmö ska prioritera cykelbanorna före bilisterna när cykelvägarna knyts samman. Och i Mölndal skissar dom på en cykelhiss för alla som ska uppför berget öster om järnvägen. Hissen skulle gå 40 meter uppför berget och där ska det bli 200 nya bostäder.



Karl Johansgatan ska bli en del av stomcykelnätet i Göteborg, delen mellan Älvsborgsbron och Fiskhamnsmotet/Slottskogsgatan. Så jag gick dit för att titta. Där fanns några nyasfalterade ytor. Men var fanns de snirkliga svängarna? Den kuperade beläggningen? De förbryllande markeringarna? Kunde dessa ganska släta, breda och raka ytor verkligen vara avsedda som cykelbanor? Wow.

Men vi har inte kommit till sagolandet. Bara hundra meter från där jag står så gör banan två nittiogradersvängar och passerar en skog av rödljus för att komma under en stor upphöjd motorväg, Oscarsleden. Så det är nog en helt verklig cykelbana ändå.

Nedan visas en del av Karl Johansgatan som inte åtgärdats ännu. Skumpig asfalt, mystisk busshållplats med drällande fotgängare, konstiga svängar, lite för smalt för att fungera som dubbelriktad cykelbana. Jag undrar hur de ska fixa till det. Hugga ner träden kanske? Man kan ju inte smalna av för bilarna, hemska tanke...



Sista bilden visar en lång och härlig nerförsbacke. Jag är lite förvånad över att dom inte har lagt in ett fartgupp eller nåt för att rädda cyklisterna från sig själva. Jag vågar nästan inte tro det. Ska cyklisterna verkligen få det dom vill ha? Slät asfalt, bred cykelbana och nerförsbacke ovanpå det? Det vore fint.



Göteborg.se: Nytt stomcykelnät mellan Älvsborgsbron och Fiskhamnsmotet
Ekot: Malmöcyklister sätts i fokus
Ekot: Hiss nytt färdmedel

Human Powered Vehicles Sweden har några bilder på dåliga cykelvägar: www.liggister.org/cykelinfrastruktur/